‘Nissan onderzoekt Amsterdamse joint ventures in fraudezaak Ghosn’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Nissan zou een twee fronten oorlog willen voeren. (Foto: Shutterstock)

Nissan is een onderzoek gestart naar de joint ventures die het heeft met Renault en andere bedrijven. De meeste van deze joint ventures zijn gevestigd in Amsterdam. Deze bedrijven zouden door voormalig topman Carlos Ghosn gebruikt op bedrijfsgeld privé aan te wenden. Dat meldt Autonews Europe vandaag op basis van gesprekken met anonieme bronnen. In totaal zou het gaan om een stuk of twaalf joint ventures. Topprioriteit zou daarbij uitgaan naar Renault-Nissan BV. Nieuwe aanklachten worden niet uitgesloten.

Carlos Ghosn, de topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie, wordt al weken achtervolgd door een onderzoek naar mogelijke fraude. Hij is inmiddels ontslagen als ceo van zowel Nissan als Mitsubishi, terwijl Renault hem op non-actief heeft gesteld en interim de taken van Ghosn waar laat nemen.
Analisten stellen dat Nissan meer invloed wil binnen de alliantie; dit nieuwe onderzoek zou volgens Autonews dan ook bedoeld zijn om in onderhandelingen hierover een stevigere positie te hebben. De hoop van Renault op een spoedige afhandeling van de zaak wordt in ieder geval verkleind, stelt Automotive News, en de relatie met Renault verslechtert verder. 

Tegelijkertijd wil Renault dat Nissan zijn bestuurders met rust laat. Nissan wilde meerdere keren informatie over de misdragingen van Ghosn delen met de top van Renault, maar die laat weten dat via de advocaten te willen spelen. Dat meldt persbureau ANP. 

Ghosn werd dit weekend in zijn cel opnieuw gearresteerd. Hierdoor is zijn voorarrest weer met twintig dagen verlengd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Reacties

 • Fred van Putten

  Het blijft speculeren natuurlijk maar we hebben hier volgens mij Pearl-Harbour 2.
  Het is onmogelijk om in zo’n Beursgenoteerd Concern iets te verdoezelen wat met salaris van doen heeft,waar zijn de RVC de CFO’s en Accountants voor denk ik dan?
  Dat er spanningen waren en dat Ghosn op het punt stond de Nissan CEO te ontslaan is inmiddels bekend.Dat de Nissan en Mitsubishi Directie ontevreden was over de samenvoeging en het in Japanse ogen te hoge salaris ook.Als voorzitter van de RVC van AvtoVaz-LADA heb ik Ghosn meegemaakt als de integere man die alles deed om de corruptie daar af te breken cq te voorkomen,een nuchtere vakman met wel wat franse arrogantie ! Een smerige afrekening vermoed ik ! De uitkomst wordt heel spannend.

‘Nissan onderzoekt Amsterdamse joint ventures in fraudezaak Ghosn’ | Automotive Online

‘Nissan onderzoekt Amsterdamse joint ventures in fraudezaak Ghosn’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Nissan zou een twee fronten oorlog willen voeren. (Foto: Shutterstock)

Nissan is een onderzoek gestart naar de joint ventures die het heeft met Renault en andere bedrijven. De meeste van deze joint ventures zijn gevestigd in Amsterdam. Deze bedrijven zouden door voormalig topman Carlos Ghosn gebruikt op bedrijfsgeld privé aan te wenden. Dat meldt Autonews Europe vandaag op basis van gesprekken met anonieme bronnen. In totaal zou het gaan om een stuk of twaalf joint ventures. Topprioriteit zou daarbij uitgaan naar Renault-Nissan BV. Nieuwe aanklachten worden niet uitgesloten.

Carlos Ghosn, de topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie, wordt al weken achtervolgd door een onderzoek naar mogelijke fraude. Hij is inmiddels ontslagen als ceo van zowel Nissan als Mitsubishi, terwijl Renault hem op non-actief heeft gesteld en interim de taken van Ghosn waar laat nemen.
Analisten stellen dat Nissan meer invloed wil binnen de alliantie; dit nieuwe onderzoek zou volgens Autonews dan ook bedoeld zijn om in onderhandelingen hierover een stevigere positie te hebben. De hoop van Renault op een spoedige afhandeling van de zaak wordt in ieder geval verkleind, stelt Automotive News, en de relatie met Renault verslechtert verder. 

Tegelijkertijd wil Renault dat Nissan zijn bestuurders met rust laat. Nissan wilde meerdere keren informatie over de misdragingen van Ghosn delen met de top van Renault, maar die laat weten dat via de advocaten te willen spelen. Dat meldt persbureau ANP. 

Ghosn werd dit weekend in zijn cel opnieuw gearresteerd. Hierdoor is zijn voorarrest weer met twintig dagen verlengd.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Reacties

 • Fred van Putten

  Het blijft speculeren natuurlijk maar we hebben hier volgens mij Pearl-Harbour 2.
  Het is onmogelijk om in zo’n Beursgenoteerd Concern iets te verdoezelen wat met salaris van doen heeft,waar zijn de RVC de CFO’s en Accountants voor denk ik dan?
  Dat er spanningen waren en dat Ghosn op het punt stond de Nissan CEO te ontslaan is inmiddels bekend.Dat de Nissan en Mitsubishi Directie ontevreden was over de samenvoeging en het in Japanse ogen te hoge salaris ook.Als voorzitter van de RVC van AvtoVaz-LADA heb ik Ghosn meegemaakt als de integere man die alles deed om de corruptie daar af te breken cq te voorkomen,een nuchtere vakman met wel wat franse arrogantie ! Een smerige afrekening vermoed ik ! De uitkomst wordt heel spannend.