Renault en Nissan trekken ‘scheve’ eigendomsverhouding recht
Renault en Nissan zijn formeel gestart met hun nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De nieuwe deal, die eerder al werd aangekondigd, heeft alle vereiste wettelijke goedkeuringen verkregen en vervangt per direct het oude samenwerkingsverband tussen de Franse autofabrikant Renault en zijn Japanse partner Nissan.
Als onderdeel van de nieuwe alliantie brengt Renault zijn belang in Nissan op termijn terug van ruim 43 procent naar 15 procent. Dat is gelijk aan het belang dat Nissan heeft in Renault. Elk van de partners kan nu 15 procent stemrechten uitoefenen die verbonden zijn aan het eigen aandelenbezit.
Oude alliantie
De overeenkomst is bedoeld om een nieuwe impuls te geven aan de meer dan twee decennia oude alliantie tussen de twee autofabrikanten. Die samenwerking kwam onder zware druk te staan na de ondergang van voormalig ceo Carlos Ghosn. Ghosn was topman van zowel Renault als Nissan en voorzitter van de alliantie.
Ghosn
Oud-topman, en grondlegger van de alliantie, Carlos Ghosn vecht op zijn beurt nu voor het behoud van zijn huis in Libanon. Een rechter in dat land besloot dat Ghosn en zijn vrouw binnen een maand het huis in Beirut, ter waarde van 19 miljoen euro moeten verlaten, meldt Automotive News. Het luxe huis is geregistreerd bij een bedrijf genaamd Phoinos Investment. Dat bedrijf beschuldigt Ghosn van ‘het betreden van privé-eigendommen en het wonen in een huis zonder wettelijke basis’. Ghosn beweert dat het bedrijf banden had met Nissan en dat het huis voor hem als woning was gekocht. Phoinos zegt dat die overeenkomst eindigde toen Nissan Ghosn in 2018 ontsloeg.