‘Nissan-aandeelhouders steunen ceo Uchida; Gupta weg’

Nissan • Op de dag dat oud-coo Ashwanti Gupta het bedrijf verlaat, wint het Japanse bedrijf vertrouwen onder investeerders.
Robert Smid Robert Smid
Een Nissan Juke kijkt uit over een Italiaanse vallei met donkere wolken (foto: Shutterstock)

Aandeelhouders van Nissan hebben ceo Makoto Uchida en andere bestuursleden herkozen. De steun werd uitgesproken tijdens de eerste jaarlijkse bijeenkomst sinds de nieuwe deal met Alliance partner Renault. Het is bovendien de dag dat coo Ashwanti Gupta vertrekt. Dat meldt persbureau Reuters.

Met de steun van de aandeelhouders, behouden Uchida en de bestuursleden hun functie. De jaarlijkse bijeenkomst vond plaats te midden van nieuwe ophef binnen het senior management van het bedrijf. Nissan onderzoekt aantijgingen dat Uchida coo Ashwanti Gupta bespioneerde.

De onrust doet denken aan de periode van de afzetting van voormalig ceo Carlos Ghosn, die nog altijd vanuit Libanon kritiek uit op zowel de Japanse als Franse automaker.

Schriftelijke bezorgdheid

De beschuldigingen van spionage door Uchida werden gedaan in een brief van een senior Nissan-adviseur. Ook werd bezorgdheid aangekaart over de overdracht van intellectuele eigendommen aan de Franse autofabrikant. De details van de brief werden volgens Reuters op zaterdag gepubliceerd.

De voorwaarden van de aangekondigde deal in februari moeten Nissan en Renault nog afronden. Bij de deal zou de Japanse autofabrikant een aandeel van maximaal 15 procent nemen in Ampère, Renault’s nieuwe bedrijf voor EV’s. Ook zou Renault zijn 43 procent aandeel in Nissan verlagen.

Oud coo Gupta had bedenkingen bij een paar van de voorwaarden. Er werden tijdens de aandeelhoudersvergadering geen vragen gesteld over de spionageclaims.

‘Nissan-aandeelhouders steunen ceo Uchida; Gupta weg’ | Automotive Online

‘Nissan-aandeelhouders steunen ceo Uchida; Gupta weg’

Nissan • Op de dag dat oud-coo Ashwanti Gupta het bedrijf verlaat, wint het Japanse bedrijf vertrouwen onder investeerders.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Een Nissan Juke kijkt uit over een Italiaanse vallei met donkere wolken (foto: Shutterstock)

Aandeelhouders van Nissan hebben ceo Makoto Uchida en andere bestuursleden herkozen. De steun werd uitgesproken tijdens de eerste jaarlijkse bijeenkomst sinds de nieuwe deal met Alliance partner Renault. Het is bovendien de dag dat coo Ashwanti Gupta vertrekt. Dat meldt persbureau Reuters.

Met de steun van de aandeelhouders, behouden Uchida en de bestuursleden hun functie. De jaarlijkse bijeenkomst vond plaats te midden van nieuwe ophef binnen het senior management van het bedrijf. Nissan onderzoekt aantijgingen dat Uchida coo Ashwanti Gupta bespioneerde.

De onrust doet denken aan de periode van de afzetting van voormalig ceo Carlos Ghosn, die nog altijd vanuit Libanon kritiek uit op zowel de Japanse als Franse automaker.

Schriftelijke bezorgdheid

De beschuldigingen van spionage door Uchida werden gedaan in een brief van een senior Nissan-adviseur. Ook werd bezorgdheid aangekaart over de overdracht van intellectuele eigendommen aan de Franse autofabrikant. De details van de brief werden volgens Reuters op zaterdag gepubliceerd.

De voorwaarden van de aangekondigde deal in februari moeten Nissan en Renault nog afronden. Bij de deal zou de Japanse autofabrikant een aandeel van maximaal 15 procent nemen in Ampère, Renault’s nieuwe bedrijf voor EV’s. Ook zou Renault zijn 43 procent aandeel in Nissan verlagen.

Oud coo Gupta had bedenkingen bij een paar van de voorwaarden. Er werden tijdens de aandeelhoudersvergadering geen vragen gesteld over de spionageclaims.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.