Uitbreiding infrastructuur rondom VDL Nedcar voorlopig van de baan

VDL • Volgens de Limburgse provincie is de werkgelegenheid niet zeker.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
VDL Nedcar wil voor meerdere bedrijven auto's bouwen
Foto: VDL Nedcar (Foto: VDL Nedcar)

De aanpassing van de infrastructuur rond de Limburgse autofabriek Nedcar kan voorlopig niet doorgaan. Dat meldt ANP.

Drie jaar geleden is afgesproken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s reserveert voor de volgens VDL broodnodige uitbreiding van de infrastructuur rondom de fabriek. De provincie Limburg stelde voor de uitbreiding een aantal criteria vast. Nu blijkt dat aan die vijf criteria niet is voldaan.

Een van de voorwaarden is dat er een structureel werkgelegenheidsniveau van gemiddeld 6.000 à 6.500 medewerkers moet zijn. En daar is vooralsnog geen sprake van.

Momenteel zit Nedcar in de problemen door het beëindigen van een contract met BMW voor de bouw van Mini’s in Born. De werkgelegenheid voor de meeste van de nu 3.950 werknemers is ongewis.

Toch stelt de provincie niet dat het project definitief van de baan is. “Zodra er wél aan alle criteria wordt voldaan — en daar hebben wij vertrouwen in — zal de gunning plaatsvinden”, vertelt gedeputeerde Stephan Satijn tegenover de dagkrant 1Limburg. Ook de autofabrikant zelf is optimistisch, blijkt uit een verklaring van woordvoerder Miel Timmers. “We zien dit als een steun in de rug. We zijn met verschillende dingen bezig. Als die lukken hebben wij het volste vertrouwen dat de provincie alsnog over de brug komt.”

Nieuwe klanten

VDL tekende onlangs een intentieovereenkomst met een niet nader genoemd bedrijf voor de productie van personenauto’s vanaf 2026. VDL-directielid Paul van Vuuren ondersteunde deze boodschap en vertelde aan de Limburgse Staten dat hij hoopt op twee nieuwe merken, die 6.000 banen zullen creëren. Ook werd vorige week bekend dat VDL in Born militaire terreinwagens in elkaar gaat zetten voor de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall.

Ondanks de onzekere toekomst, is de investering in de infrastructuur volgens VDL nodig om de continuïteit van Nedcar te waarborgen. VDL investeert naar zijn zeggen honderden miljoenen in een nieuwe opzet van de productie en trekt zelf bijna 12 miljoen euro uit voor de uitbreiding van de infrastructuur.

Uitbreiding infrastructuur rondom VDL Nedcar voorlopig van de baan | Automotive Online

Uitbreiding infrastructuur rondom VDL Nedcar voorlopig van de baan

VDL • Volgens de Limburgse provincie is de werkgelegenheid niet zeker.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
VDL Nedcar wil voor meerdere bedrijven auto's bouwen
Foto: VDL Nedcar (Foto: VDL Nedcar)

De aanpassing van de infrastructuur rond de Limburgse autofabriek Nedcar kan voorlopig niet doorgaan. Dat meldt ANP.

Drie jaar geleden is afgesproken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s reserveert voor de volgens VDL broodnodige uitbreiding van de infrastructuur rondom de fabriek. De provincie Limburg stelde voor de uitbreiding een aantal criteria vast. Nu blijkt dat aan die vijf criteria niet is voldaan.

Een van de voorwaarden is dat er een structureel werkgelegenheidsniveau van gemiddeld 6.000 à 6.500 medewerkers moet zijn. En daar is vooralsnog geen sprake van.

Momenteel zit Nedcar in de problemen door het beëindigen van een contract met BMW voor de bouw van Mini’s in Born. De werkgelegenheid voor de meeste van de nu 3.950 werknemers is ongewis.

Toch stelt de provincie niet dat het project definitief van de baan is. “Zodra er wél aan alle criteria wordt voldaan — en daar hebben wij vertrouwen in — zal de gunning plaatsvinden”, vertelt gedeputeerde Stephan Satijn tegenover de dagkrant 1Limburg. Ook de autofabrikant zelf is optimistisch, blijkt uit een verklaring van woordvoerder Miel Timmers. “We zien dit als een steun in de rug. We zijn met verschillende dingen bezig. Als die lukken hebben wij het volste vertrouwen dat de provincie alsnog over de brug komt.”

Nieuwe klanten

VDL tekende onlangs een intentieovereenkomst met een niet nader genoemd bedrijf voor de productie van personenauto’s vanaf 2026. VDL-directielid Paul van Vuuren ondersteunde deze boodschap en vertelde aan de Limburgse Staten dat hij hoopt op twee nieuwe merken, die 6.000 banen zullen creëren. Ook werd vorige week bekend dat VDL in Born militaire terreinwagens in elkaar gaat zetten voor de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall.

Ondanks de onzekere toekomst, is de investering in de infrastructuur volgens VDL nodig om de continuïteit van Nedcar te waarborgen. VDL investeert naar zijn zeggen honderden miljoenen in een nieuwe opzet van de productie en trekt zelf bijna 12 miljoen euro uit voor de uitbreiding van de infrastructuur.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.