Honderden werknemers leggen werk neer op eerste stakingsdag metaalsector

Stakingen • Later deze week volgen acties in Twente en omgeving, Noord-Brabant, het zuidwesten van het land, Noord-Holland en Utrecht.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Bijna zeshonderd werknemers uit de metaalbranche hebben maandagochtend in Friesland en de Noordoostpolder het werk neergelegd, zo meldt ANP. De vakbonden riepen de stakingen uit bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen.

FNV-bestuurder Wilma Nieveen vindt de staking een succes. “We hielden rekening met driehonderd mensen en dat is bijna verdubbeld.” Werknemers van onder meer Spie, SMI, Pranger-Rosier en Equans staken sinds maandagochtend voor 24 uur.

De staking heeft volgens Nieveen ook impact op de productie bij de bedrijven. Sommige afdelingen liggen volledig stil, zegt ze. Het gaat dan om installaties die stilliggen of lasafdelingen van metaalbewerkingsbedrijven waar niet gewerkt wordt. “Daardoor ontstaat enorme vertraging en dat doet zeer bij werkgevers.”

Later deze week zouden ook acties volgen in Twente en omgeving, Noord-Brabant, het zuidwesten van het land, Noord-Holland en Utrecht.

Eindbod

CNV-onderhandelaar Johann Honders zei vorige week dat het eindbod van de werkgevers bleef steken op een gemiddelde loonstijging van minder dan 5 procent voor zowel dit jaar als volgend jaar. De vakbonden willen het koopkrachtverlies van de afgelopen twee cao-jaren gecompenseerd zien. “Dat komt neer op 12,5 procent loonsverhoging voor een jaar.”

De werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), hadden een naar eigen zeggen stevig eindbod gedaan met een loonsverhoging van ruim 9 procent. “De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13 procent. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen”, zei FWT-onderhandelaar Ron Follon eerder.

In de metaalsector is de afgelopen jaren vaker gestaakt. Het gaat nu om de kleinmetaalbranche. De cao die daarbij hoort, geldt voor meer dan 300 duizend werknemers bij bijvoorbeeld installatie-, carrosserie-, metaalbewerkings- en isolatiebedrijven en goud- en zilversmeden.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.