1.800 banen weg bij Nedcar, autofabrikant sluit meer ontslagen niet uit

VDL • Moederbedrijf VDL spreekt van een ‘onvermijdelijke afbouw van het aantal medewerkers’.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: VDL Nedcar)

Bij Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1.800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, meldt ANP op basis van berichtgeving van VDL vandaag. Er zou vandaag ook gestaakt worden door werknemers van de autofabriek.

Op dit moment werken bij Nedcar volgens VDL 3.950 medewerkers. De autofabriek heeft per 1 november voor duizend vaste medewerkers en achthonderd uitzendkrachten geen werk meer. Het gaat daarbij om productiemedewerkers en personeel in ondersteunende diensten. VDL zegt meer ontslagen rond 1 maart 2024 niet uit te sluiten. Dan loopt een contract met BMW af voor de productie van Mini’s.

Wel laat VDL weten ernaar te blijven streven een opvolger voor de Mini binnen te halen. “Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie”, zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. “Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd, door turbulente omstandigheden op de automarkt, te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en voor onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat.”

Uitwerkbonus

VDL wil de getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk begeleiden. Daarnaast hanteert VDL het bestaande sociaal plan dat nog tot april 2024 zou gelden. Dat voorziet in het dubbele van de wettelijke ontslagvergoeding, aldus VDL. Verder wordt medewerkers een zogeheten uitwerkbonus van 7.500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Over dat sociaal plan liggen directie en vakbonden overhoop. De vakbonden riepen in totaal zes stakingsdagen uit, en er waren twee wilde stakingen. De bonden willen een beter sociaal plan dan nu voorligt, maar VDL vindt dat de bonden te veel vragen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.  

1.800 banen weg bij Nedcar, autofabrikant sluit meer ontslagen niet uit | Automotive Online

1.800 banen weg bij Nedcar, autofabrikant sluit meer ontslagen niet uit

VDL • Moederbedrijf VDL spreekt van een ‘onvermijdelijke afbouw van het aantal medewerkers’.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: VDL Nedcar)

Bij Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1.800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, meldt ANP op basis van berichtgeving van VDL vandaag. Er zou vandaag ook gestaakt worden door werknemers van de autofabriek.

Op dit moment werken bij Nedcar volgens VDL 3.950 medewerkers. De autofabriek heeft per 1 november voor duizend vaste medewerkers en achthonderd uitzendkrachten geen werk meer. Het gaat daarbij om productiemedewerkers en personeel in ondersteunende diensten. VDL zegt meer ontslagen rond 1 maart 2024 niet uit te sluiten. Dan loopt een contract met BMW af voor de productie van Mini’s.

Wel laat VDL weten ernaar te blijven streven een opvolger voor de Mini binnen te halen. “Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie”, zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. “Dat is ons tot nu toe niet gelukt. Uiteindelijk is de tijd, door turbulente omstandigheden op de automarkt, te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en voor onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat.”

Uitwerkbonus

VDL wil de getroffen medewerkers zoveel mogelijk naar ander werk begeleiden. Daarnaast hanteert VDL het bestaande sociaal plan dat nog tot april 2024 zou gelden. Dat voorziet in het dubbele van de wettelijke ontslagvergoeding, aldus VDL. Verder wordt medewerkers een zogeheten uitwerkbonus van 7.500 euro in het vooruitzicht gesteld.

Over dat sociaal plan liggen directie en vakbonden overhoop. De vakbonden riepen in totaal zes stakingsdagen uit, en er waren twee wilde stakingen. De bonden willen een beter sociaal plan dan nu voorligt, maar VDL vindt dat de bonden te veel vragen.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Was jarenlang werkzaam als freelancer voor Automobiel Management en kwam in 2019 in dienst bij ProMedia als vaste redacteur. Sinds 2022 schrijft hij onder meer voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Bijt zich nu vast in de dossiers aftermarket en bedrijfsauto's.