Nieuwe opdracht fabriek in Born: VDL zet militaire voertuigen in elkaar

VDL • De voertuigen zouden oorspronkelijk in de special vehicles-fabriek in Eindhoven in elkaar gezet worden.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
De Caracal-terreinwagen wordt uitgerust met verschillende wapens. (Foto: Rheinmetall)

VDL gaat in 250 militaire terreinwagens in elkaar zetten voor de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, die een miljardenorder voor Caracal-voertuigen voor Nederland en Duitsland binnensleepte. Dat meldt het concern.

De voertuigen zouden oorspronkelijk in de special vehicles-fabriek in Eindhoven in elkaar gezet worden, maar VDL schuift de klus door naar de fabriek in Born. De fabriek in Born wacht op nieuwe opdrachtgevers, gezien het aflopende contract van Nedcar en de mogelijke ontslagronde die daarop volgt.

Potentie

Volgens ED gaat het in eerste instantie om 250 voertuigen, met een optie op nog eens 250 terreinwagens. In totaal zijn ruim 2.000 wagens bestemd voor het Duitse leger en meer dan duizend voor het Nederlandse. Het ministerie van Defensie investeert ruim 300 miljoen in de aanschaf van de voertuigen.

De Caracal is ontworpen door Rheinmetall, Mercedes-Benz en Armoured Car Systems en gebruikt de chassis van het nieuwe G-Model van Mercedes-Benz.

VDL-directielid Paul van Vuuren vertelde maandagavond in de Limburgse Staten nog dat hij voldoende potentie ziet voor de fabriek in Born. Van Vuuren zei dat VDL hoopte op één opdrachtgever op korte termijn, en één vanaf 2026. Het bedrijf verlegt de scope naar allerlei autogerelateerde activiteiten. “Puur het assembleren van auto’s is voor de toekomst onvoldoende.” Van Vuuren zei ook “te kijken naar ambulances, jeeps en pantservoertuigen voor defensie”, zonder daarin concreet te worden.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Nieuwe opdracht fabriek in Born: VDL zet militaire voertuigen in elkaar | Automotive Online

Nieuwe opdracht fabriek in Born: VDL zet militaire voertuigen in elkaar

VDL • De voertuigen zouden oorspronkelijk in de special vehicles-fabriek in Eindhoven in elkaar gezet worden.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
De Caracal-terreinwagen wordt uitgerust met verschillende wapens. (Foto: Rheinmetall)

VDL gaat in 250 militaire terreinwagens in elkaar zetten voor de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall, die een miljardenorder voor Caracal-voertuigen voor Nederland en Duitsland binnensleepte. Dat meldt het concern.

De voertuigen zouden oorspronkelijk in de special vehicles-fabriek in Eindhoven in elkaar gezet worden, maar VDL schuift de klus door naar de fabriek in Born. De fabriek in Born wacht op nieuwe opdrachtgevers, gezien het aflopende contract van Nedcar en de mogelijke ontslagronde die daarop volgt.

Potentie

Volgens ED gaat het in eerste instantie om 250 voertuigen, met een optie op nog eens 250 terreinwagens. In totaal zijn ruim 2.000 wagens bestemd voor het Duitse leger en meer dan duizend voor het Nederlandse. Het ministerie van Defensie investeert ruim 300 miljoen in de aanschaf van de voertuigen.

De Caracal is ontworpen door Rheinmetall, Mercedes-Benz en Armoured Car Systems en gebruikt de chassis van het nieuwe G-Model van Mercedes-Benz.

VDL-directielid Paul van Vuuren vertelde maandagavond in de Limburgse Staten nog dat hij voldoende potentie ziet voor de fabriek in Born. Van Vuuren zei dat VDL hoopte op één opdrachtgever op korte termijn, en één vanaf 2026. Het bedrijf verlegt de scope naar allerlei autogerelateerde activiteiten. “Puur het assembleren van auto’s is voor de toekomst onvoldoende.” Van Vuuren zei ook “te kijken naar ambulances, jeeps en pantservoertuigen voor defensie”, zonder daarin concreet te worden.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.