Europees Parlement akkoord: vanaf 2035 geen verkoop brandstofauto’s meer

2035 • De definitieve goedkeuring door De Europese Raad wordt verwacht in maart.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
shutterstock co2 2022
De wet werd goedgekeurd met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen. (Shuttertstock, 2022)

Het Europees Parlement heeft de nieuwe CO2-emissiereductiedoelstellingen, onderdeel van het “Fit for 55”-pakket, voor nieuwe personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen goedgekeurd. De wet, waarmee auto’s met een verbrandingsmotor worden uitgefaseerd, is dinsdag goedgekeurd met 340 stemmen voor, 279 tegen en 21 onthoudingen. Dat maakt het Europees Parlement bekend.

De wet vereist dat autofabrikanten tegen 2035 een vermindering van 100 procent van de CO2-uitstoot van nieuwe verkochte auto’s moeten bereiken, waardoor het onmogelijk wordt om nieuwe voertuigen op fossiele brandstof te verkopen in de 27 EU landen.

Emissievrij

“Deze wet stimuleert de productie van emissievrije en emissiearme voertuigen. Het bevat een ambitieuze herziening van de doelstellingen voor 2030 en een emissievrije doelstelling voor 2035, wat cruciaal is om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken”, aldus rapporteur Jan Huitema (VVD).

De EU-landen bereikten afgelopen oktober een akkoord met de wetgevers, maar moeten de regels nog formeel goedkeuren voordat ze van kracht kunnen worden. De definitieve goedkeuring wordt verwacht door de Europese Raad in maart.