Volkswagen Group stapt per 30 juni ook over op Sermi

Sermi •
Inmiddels, zo meldt Bovag, hebben 1.000 autobedrijven en 1.500 monteurs in Nederland hun Sermi-certificaat geactiveerd.
Kim Andriessen Kim Andriessen
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Werknemers van onafhankelijke autobedrijven die vanaf zondag 30 juni willen werken aan anti-diefstalgerelateerde onderdelen van auto’s die vallen onder de Volkswagen Group (onder meer Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Scania), hebben een Sermi-certificaat nodig. Pon stopt op die datum met de eigen GeKo-toegang, zo meldt Bovag.

De verplichting is alleen van toepassing op onafhankelijke autobedrijven die anti-diefstalgerelateerde werkzaamheden (zoals zoals sleutels inleren, sloten vervangen en software-updates uitvoeren aan beveiligde elektronicamodules) aan een VAG-merk uitvoeren. VAG-dealers hoeven geen Sermi-certificaat aan te vragen als zij dit werk verrichten aan een merk van de Volkswagen Group.

Europese Unie

De EU heeft fabrikanten en onafhankelijke autobedrijven eerder dit jaar gevraagd om alle losse certificaten te vervangen door één certificaat. Sermi, dat staat voor Security Related Vehicle Repair and Maintenance Information, is hiervan het resultaat. Sinds 1 april werken Nederlandse, onafhankelijke autobedrijven voor informatie op het gebied van anti-diefstalgerelateerde reparatie en onderhoud dus met Sermi-certificaten. Met de certificering kunnen automonteurs (net als met bijvoorbeeld een DigiD) bij meerdere fabrikanten op dezelfde manier beveiligd inloggen. Zo is het niet meer nodig om voor meerdere fabrikanten verschillende identificatiemethodes te hebben.

Inmiddels, zo meldt Bovag, hebben 1.000 autobedrijven en 1.500 monteurs in Nederland hun Sermi-certificaat geactiveerd. Daarmee is Nederland na Duitsland het tweede land in Europa met de meeste aangesloten bedrijven. De branchevereniging roept werknemers die nog geen Sermi-certificaat hebben om dit snel te regelen omdat ‘de aanvraag en het uitreiken tijd kost’.

Profile Nout in Geldermalsen kreeg eind februari al het Sermi-certificaat  van certificeringsinstituut Dekra.