VK stelt verkoopverbod nieuwe ICE auto’s uit: van 2030 naar 2035

Verbod op verbrandingsmotor • Premier Rishi Sunak gaat zoeken naar andere manieren om de uitstoot terug te dringen.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(Foto: Land Rover)

Het verkoopverbod voor auto’s met enkel een verbrandingsmotor, dat in het Verenigd Koninkrijk voor 2030 was afgekondigd, wordt verschoven naar 2035. Dat maakte premier Rishi Sunak bekend tijdens een persconferentie. Met de verschuiving naar 2035 loopt het VK weer in de pas met de Europese Unie.

In mei kondigde de Britse regering aan dat vanaf 2030 de nieuwverkoop van ICE auto’s (Internal Combustion Engine) verboden werd. Daarbij gold een uitzondering voor hybride auto’s, die ook elektrisch kunnen rijden. Het totaalverbod op ICE auto’s, waar dus ook HEV’s en PHEV’s onder vallen, stond al voor 2035 op de agenda.

Protesten

Vanuit de auto-industrie kwam veel protest tegen het voornemen van de Britse regering. Alleen Toyota, van oudsher sterk in hybrides, vond het een prima plan. De rest van de industrie zei vooral behoefte te hebben aan helder en eenduidig beleid.

Volgend jaar vinden in het VK verkiezingen plaats. Volgens diverse Britse media wil Sunak met de verzachting consumenten tegemoetkomen die worstelen met de inflatie. Sunak zei dat zijn regering zich blijft houden aan de doelstelling om in 2050 een netto nuluitstoot van CO2 te bereiken, maar dat de regering het zich kan veroorloven haar vooruitgang te vertragen omdat zij al “zo ver voorloopt op elk ander land in de wereld”.

Sunak wil de beperking van CO2-uitstoot, die met het verbod op ICE auto’s in 2030 zou worden behaald, nu op andere manieren bereiken. Hij zei er niet bij hoe.

Wereld van De Jong | Stop de Europese greenwashing

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.