‘EU wil dat productie e-fuels 100 procent klimaatneutraal wordt’

Verbod op verbrandingsmotor • E-fuels zijn nooit 100% klimaatneutraal, terwijl dat vanaf 2035 wel door de EU wordt geëist.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

De Europese Unie gaat eisen dat auto’s met verbrandingsmotor die op e-fuels (duurzame brandstof) lopen, geen negatieve gevolgen hebben voor het klimaat. Maar de productie van e-fuels zonder ook maar enige CO2-uitstoot is niet haalbaar, zo stellen experts. Dit meldt persbureau Reuters.

Vanaf 2035 wordt de nieuwverkoop van auto’s met verbrandingsmotor (ICE)  binnen de EU in principe verboden. Duitsland wist dit voorjaar echter te bereiken dat er een uitzondering komt voor ICE-auto’s die uitsluitend op duurzame e-fuels kunnen lopen. De EU werkt dit nu uit in een nieuwe regel. Daarin wordt geëist dat productie en verbranding van de e-fuels 100 procent CO2-neutraal plaatsvinden, stelt Reuters, die het voorstel heeft gelezen.

E-fuels zijn synthetische brandstoffen die worden gemaakt met (bijvoorbeeld) wind- of zonne-energie. Het is vrijwel onmogelijk om deze 100 procent klimaatneutraal te maken, als alle aspecten worden meegeteld, meldt Ralf Diemer, directeur van industriegroep eFuel Alliance in een verklaring.

De ontwerpregels van de EU zouden voor de autobranche veel strenger zijn dan de regels die voor andere gebieden worden gehanteerd. Landen kunnen bijvoorbeeld bepaalde brandstoffen gebruiken om aan de EU-doelstellingen voor hernieuwbare energie te voldoen, als ze een uitstootbesparing van 70 procent realiseren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘EU wil dat productie e-fuels 100 procent klimaatneutraal wordt’ | Automotive Online

‘EU wil dat productie e-fuels 100 procent klimaatneutraal wordt’

Verbod op verbrandingsmotor • E-fuels zijn nooit 100% klimaatneutraal, terwijl dat vanaf 2035 wel door de EU wordt geëist.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

De Europese Unie gaat eisen dat auto’s met verbrandingsmotor die op e-fuels (duurzame brandstof) lopen, geen negatieve gevolgen hebben voor het klimaat. Maar de productie van e-fuels zonder ook maar enige CO2-uitstoot is niet haalbaar, zo stellen experts. Dit meldt persbureau Reuters.

Vanaf 2035 wordt de nieuwverkoop van auto’s met verbrandingsmotor (ICE)  binnen de EU in principe verboden. Duitsland wist dit voorjaar echter te bereiken dat er een uitzondering komt voor ICE-auto’s die uitsluitend op duurzame e-fuels kunnen lopen. De EU werkt dit nu uit in een nieuwe regel. Daarin wordt geëist dat productie en verbranding van de e-fuels 100 procent CO2-neutraal plaatsvinden, stelt Reuters, die het voorstel heeft gelezen.

E-fuels zijn synthetische brandstoffen die worden gemaakt met (bijvoorbeeld) wind- of zonne-energie. Het is vrijwel onmogelijk om deze 100 procent klimaatneutraal te maken, als alle aspecten worden meegeteld, meldt Ralf Diemer, directeur van industriegroep eFuel Alliance in een verklaring.

De ontwerpregels van de EU zouden voor de autobranche veel strenger zijn dan de regels die voor andere gebieden worden gehanteerd. Landen kunnen bijvoorbeeld bepaalde brandstoffen gebruiken om aan de EU-doelstellingen voor hernieuwbare energie te voldoen, als ze een uitstootbesparing van 70 procent realiseren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.