‘Nederlandse bedrijven kiezen vaker voor tweedehands leaseauto’

Occasionlease • Vooral gebruikte EV’s zijn populair in de occasionlease.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Tweedehands Tesla's (Foto: Shutterstock)

Nederlandse bedrijven tonen steeds meer interesse voor tweedehands leaseauto’s. Vooral EV’s zijn populair in de zakelijke occasionlease en dat gaat nog verder stijgen. Dat voorspelt Arval op basis van de Arval Mobility Observatory Mobility & Fleet Barometer 2024. Dat is een jaarlijks onderzoek, dat door onderzoeksbureau Ipsos wordt uitgevoerd onder 8.605 bedrijven, waaronder 300 in Nederland.

Momenteel gebruikt 25 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven tweedehands leaseauto’s. Dat ligt onder het Europese gemiddelde van 41 procent. Arval ziet voor de toekomst een sterke groei: 80 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat ze binnen de komende drie jaar het gebruik van tweedehands leaseauto’s overwegen.

Arjos Bot was betrokken bij het Nederlandse deel van het onderzoek. Hij ziet de verwachte toestroom van volledig elektrische auto’s uit de zakelijke lease als verklaring. “In 2024 verjaart een grote hoeveelheid aan vier à vijf jaar oude elektrische leaseauto’s. Het onderhoud van EV’s is voorspelbaar en de kosten zijn relatief laag. Zakelijk gezien zijn deze voertuigen tot een leeftijd van 60 maanden vanwege de lagere bijtelling en de korting op de motorrijtuigenbelasting voordelig voor de berijder. Dit betekent dat EV’s die vier jaar geleden nieuw op de weg kwamen, nu een zeer interessante optie zijn voor bedrijven en particulieren.”

Volgens diverse occasionbedrijven hebben Nederlandse particulieren juist helemaal geen interesse voor een gebruikte EV. Je leest het hier. 

Voor 34 procent van de Nederlandse  respondenten is de hogere aanschafprijs van nieuwe, volledig elektrische, voertuigen ten opzichte van gewone brandstofauto’s de belangrijkste reden om niet voor nieuwe elektrische auto’s te kiezen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

‘Nederlandse bedrijven kiezen vaker voor tweedehands leaseauto’ | Automotive Online

‘Nederlandse bedrijven kiezen vaker voor tweedehands leaseauto’

Occasionlease • Vooral gebruikte EV’s zijn populair in de occasionlease.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Tweedehands Tesla's (Foto: Shutterstock)

Nederlandse bedrijven tonen steeds meer interesse voor tweedehands leaseauto’s. Vooral EV’s zijn populair in de zakelijke occasionlease en dat gaat nog verder stijgen. Dat voorspelt Arval op basis van de Arval Mobility Observatory Mobility & Fleet Barometer 2024. Dat is een jaarlijks onderzoek, dat door onderzoeksbureau Ipsos wordt uitgevoerd onder 8.605 bedrijven, waaronder 300 in Nederland.

Momenteel gebruikt 25 procent van de ondervraagde Nederlandse bedrijven tweedehands leaseauto’s. Dat ligt onder het Europese gemiddelde van 41 procent. Arval ziet voor de toekomst een sterke groei: 80 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat ze binnen de komende drie jaar het gebruik van tweedehands leaseauto’s overwegen.

Arjos Bot was betrokken bij het Nederlandse deel van het onderzoek. Hij ziet de verwachte toestroom van volledig elektrische auto’s uit de zakelijke lease als verklaring. “In 2024 verjaart een grote hoeveelheid aan vier à vijf jaar oude elektrische leaseauto’s. Het onderhoud van EV’s is voorspelbaar en de kosten zijn relatief laag. Zakelijk gezien zijn deze voertuigen tot een leeftijd van 60 maanden vanwege de lagere bijtelling en de korting op de motorrijtuigenbelasting voordelig voor de berijder. Dit betekent dat EV’s die vier jaar geleden nieuw op de weg kwamen, nu een zeer interessante optie zijn voor bedrijven en particulieren.”

Volgens diverse occasionbedrijven hebben Nederlandse particulieren juist helemaal geen interesse voor een gebruikte EV. Je leest het hier. 

Voor 34 procent van de Nederlandse  respondenten is de hogere aanschafprijs van nieuwe, volledig elektrische, voertuigen ten opzichte van gewone brandstofauto’s de belangrijkste reden om niet voor nieuwe elektrische auto’s te kiezen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.