Cao-onderhandeling banden- en wielenbranche: 6,7 procent meer loon

CAO • Er is overeenstemming over een loonsverhoging en geboorteverlof.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Branchevereniging Vaco heeft met vakbonden onderhandeld over een nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche. Zo hebben medewerkers in die sector per 1 april 2024 recht op een verhoging van hun loon van 60 euro per maand. Vervolgens komt daar nog 1,7 procent bovenop.

‘Medewerkers die in deeltijd werken ontvangen de verhoging van 60 euro naar rato van de omvang van hun dienstverband’, meldt de Vaco op zijn website. Verder meldt de branchevereniging dat ‘alle medewerkers per 1 september 2024 recht hebben op een verhoging van hun loon van 2 procent’. In januari hebben zij vervolgens recht op een loonsverhoging van 3 procent. De verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2025 is nog niet bekend. De vorige loonsverhoging was zo’n 9 procent.

Verder meldt de Vaco dat per 1 april 2024 de extra afdracht van 60 euro per maand aan pensioenpremie door werkgevers komt te vervallen.

Geboorteverlof

Ook is de uitkering in verband met aanvullende geboorteverlof opgenomen in de cao. ‘Dit betekent dat de medewerker die aanvullend geboorteverlof aanvraagt, recht heeft op een eenmalige uitkering van de werkgever’. De geboorteverlofregeling gaat per 1 april 2024 in.

‘Het aanvullende geboorteverlof is 70 procent betaald. De medewerker heeft daarnaast recht op een uitkering van 250 euro bruto van de werkgever. Dit is geregeld in artikel 4.8 van de cao. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de medewerker verlof opneemt. Medewerkers die in deeltijd werken hebben recht op een uitkering naar rato van de omvang van hun dienstverband.’

Zo heeft een moeder minimaal 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. ‘De duur is afhankelijk van de geboortedatum. Voor meerlingen geldt een langer verlof’.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Cao-onderhandeling banden- en wielenbranche: 6,7 procent meer loon | Automotive Online

Cao-onderhandeling banden- en wielenbranche: 6,7 procent meer loon

CAO • Er is overeenstemming over een loonsverhoging en geboorteverlof.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Branchevereniging Vaco heeft met vakbonden onderhandeld over een nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche. Zo hebben medewerkers in die sector per 1 april 2024 recht op een verhoging van hun loon van 60 euro per maand. Vervolgens komt daar nog 1,7 procent bovenop.

‘Medewerkers die in deeltijd werken ontvangen de verhoging van 60 euro naar rato van de omvang van hun dienstverband’, meldt de Vaco op zijn website. Verder meldt de branchevereniging dat ‘alle medewerkers per 1 september 2024 recht hebben op een verhoging van hun loon van 2 procent’. In januari hebben zij vervolgens recht op een loonsverhoging van 3 procent. De verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2025 is nog niet bekend. De vorige loonsverhoging was zo’n 9 procent.

Verder meldt de Vaco dat per 1 april 2024 de extra afdracht van 60 euro per maand aan pensioenpremie door werkgevers komt te vervallen.

Geboorteverlof

Ook is de uitkering in verband met aanvullende geboorteverlof opgenomen in de cao. ‘Dit betekent dat de medewerker die aanvullend geboorteverlof aanvraagt, recht heeft op een eenmalige uitkering van de werkgever’. De geboorteverlofregeling gaat per 1 april 2024 in.

‘Het aanvullende geboorteverlof is 70 procent betaald. De medewerker heeft daarnaast recht op een uitkering van 250 euro bruto van de werkgever. Dit is geregeld in artikel 4.8 van de cao. Het maakt daarbij niet uit hoe lang de medewerker verlof opneemt. Medewerkers die in deeltijd werken hebben recht op een uitkering naar rato van de omvang van hun dienstverband.’

Zo heeft een moeder minimaal 16 weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. ‘De duur is afhankelijk van de geboortedatum. Voor meerlingen geldt een langer verlof’.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.