Ford investeert 2 miljard in ‘schone’ Duitse fabriek

Ford • Maar blijft voor een gedeelte wel afhankelijk van Volkswagen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Een Ford EV die in elkaar wordt gezet. (Foto: Ford)

De Amerikaanse automaker heeft 2 miljard dollar geïnvesteerd in zijn fabriek in Keulen. De investering is bedoeld om EV’s te produceren. Volgens Ford zal het de eerste fabriek zijn die CO2 neutraal produceert. Dit meldt het bedrijf in een persbericht.

Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met een lokale energielever die hernieuwbare elektriciteit en biomethaan gas gaat leveren. De warmte voor de fabriek komt uit de stoom van een nabijgelegen verbrandingsinstallatie. “Het EV Center in Keulen luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor Ford in Europa”, zegt Martin Sander, hoofd van de EV-activiteiten van de autofabrikant in Europa.

In de fabriek zal de elektrische Ford Explorer SUV gebouwd worden. Deze komt in 2024 op de markt. De fabriek heeft de capaciteit om per jaar 250.000 EV’s te maken.

Het einde van de Fiesta

De Explorer neemt de plek in van de Ford Fiesta, die uit de productielijn van Ford wordt gehaald. Het kleine model werd eerst in de fabriek gemaakt. Het betekent voor Ford een exit uit het kleine auto segment, die in 1976 was gestart.

Ford laat weten dat er later ook een sports crossover van de Explorer bij zal komen. Deze zal ook gebaseerd zijn op het MEB platform van Volkswagen.

Een nieuw tijdperk

Op maandag opende Duitse kanselier Olaf Scholz de omgebouwde fabriek samen met Ford-voorzitter Bill Ford. Scholz verwelkomt de investering in de fabriek in Duitsland. Het is volgens hem het grootste bedrag dat Ford in de fabriek heeft gestoken.

“Dit is goed nieuws voor Keulen, voor de auto-industrie in Duitsland, voor e-mobiliteit en voor het nieuwe tijdperk”, zegt kanselier Scholz in een bericht.

Eerder liet het Amerikaanse bedrijf weten om meer samen te werken met Volkswagen. De nieuwe EV’s gebruiken ook Volkswagen’s MEB platform, en zullen met de Duitse wagens concurreren.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Ford investeert 2 miljard in ‘schone’ Duitse fabriek | Automotive Online

Ford investeert 2 miljard in ‘schone’ Duitse fabriek

Ford • Maar blijft voor een gedeelte wel afhankelijk van Volkswagen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Een Ford EV die in elkaar wordt gezet. (Foto: Ford)

De Amerikaanse automaker heeft 2 miljard dollar geïnvesteerd in zijn fabriek in Keulen. De investering is bedoeld om EV’s te produceren. Volgens Ford zal het de eerste fabriek zijn die CO2 neutraal produceert. Dit meldt het bedrijf in een persbericht.

Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met een lokale energielever die hernieuwbare elektriciteit en biomethaan gas gaat leveren. De warmte voor de fabriek komt uit de stoom van een nabijgelegen verbrandingsinstallatie. “Het EV Center in Keulen luidt het begin in van een nieuw tijdperk voor Ford in Europa”, zegt Martin Sander, hoofd van de EV-activiteiten van de autofabrikant in Europa.

In de fabriek zal de elektrische Ford Explorer SUV gebouwd worden. Deze komt in 2024 op de markt. De fabriek heeft de capaciteit om per jaar 250.000 EV’s te maken.

Het einde van de Fiesta

De Explorer neemt de plek in van de Ford Fiesta, die uit de productielijn van Ford wordt gehaald. Het kleine model werd eerst in de fabriek gemaakt. Het betekent voor Ford een exit uit het kleine auto segment, die in 1976 was gestart.

Ford laat weten dat er later ook een sports crossover van de Explorer bij zal komen. Deze zal ook gebaseerd zijn op het MEB platform van Volkswagen.

Een nieuw tijdperk

Op maandag opende Duitse kanselier Olaf Scholz de omgebouwde fabriek samen met Ford-voorzitter Bill Ford. Scholz verwelkomt de investering in de fabriek in Duitsland. Het is volgens hem het grootste bedrag dat Ford in de fabriek heeft gestoken.

“Dit is goed nieuws voor Keulen, voor de auto-industrie in Duitsland, voor e-mobiliteit en voor het nieuwe tijdperk”, zegt kanselier Scholz in een bericht.

Eerder liet het Amerikaanse bedrijf weten om meer samen te werken met Volkswagen. De nieuwe EV’s gebruiken ook Volkswagen’s MEB platform, en zullen met de Duitse wagens concurreren.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.