Autoscout24: Tweedehandsmarkt stabiel, vraag en aanbod in evenwicht

Occasions • De prijs van een occasions op het platform van Autoscout24 bedroeg in januari gemiddeld 24.368 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(foto: Promedia).

De gemiddelde prijs van een gebruikte auto in Nederland is in januari 2024 licht gestegen ten opzichte van december 2023, zo blijkt uit cijfers van Autoscout24.

De prijs van een occasions op het platform van Autoscout24 bedroeg in januari gemiddeld 24.368 euro. Dat is 0,5 procent meer dan in december. Vergeleken met januari 2023 is de occasionprijs met 151 euro gedaald.

“De lichte stijging in de gemiddelde autoprijzen in januari 2024 laat zien dat de tweedehands automarkt in Nederland redelijk stabiel is”, zegt Dorianne Richelle, country manager AutoScout24 Nederland.

“De prijzen zijn slechts bescheiden gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat een teken is dat vraag en aanbod in evenwicht zijn. Autokopers en autobedrijven kunnen hierdoor redelijkerwijs verwachten dat de marktomstandigheden gunstig zijn voor zowel de verkoop als de aankoop van occasions. Als je dus op zoek bent naar een tweedehandsauto is dit een goed moment om te zoeken”, aldus Richelle.

Vraagprijs

AMV meldde twee weken geleden juist dat zij ‘het grootste verschil tussen zoekprijs en vraagprijs ooit’ zagen. De gemiddelde vraagprijs in december op de portalen van AMV daalde naar 23.430 euro terwijl consumenten gemiddeld op zoek waren naar een auto van 17.406 euro. Voor een hybride-auto waren occasionkopers bereid ruim 50 duizend euro uit te geven.

De populairste automerken waar consumenten vorig jaar naar zochten waren Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes-Benz en Ford. Qua modellen staan de Golf, Polo, 3 Serie, A3 en Focus bovenaan. Kopers zijn daarbij vooral op zoek naar een benzineauto. Daarna zijn met name de hybride (benzine) en diesel gewild. Autokopers zijn minder geïnteresseerd in elektrische occasions blijkt uit de cijfers van AMV.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Autoscout24: Tweedehandsmarkt stabiel, vraag en aanbod in evenwicht | Automotive Online

Autoscout24: Tweedehandsmarkt stabiel, vraag en aanbod in evenwicht

Occasions • De prijs van een occasions op het platform van Autoscout24 bedroeg in januari gemiddeld 24.368 euro.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
(foto: Promedia).

De gemiddelde prijs van een gebruikte auto in Nederland is in januari 2024 licht gestegen ten opzichte van december 2023, zo blijkt uit cijfers van Autoscout24.

De prijs van een occasions op het platform van Autoscout24 bedroeg in januari gemiddeld 24.368 euro. Dat is 0,5 procent meer dan in december. Vergeleken met januari 2023 is de occasionprijs met 151 euro gedaald.

“De lichte stijging in de gemiddelde autoprijzen in januari 2024 laat zien dat de tweedehands automarkt in Nederland redelijk stabiel is”, zegt Dorianne Richelle, country manager AutoScout24 Nederland.

“De prijzen zijn slechts bescheiden gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat een teken is dat vraag en aanbod in evenwicht zijn. Autokopers en autobedrijven kunnen hierdoor redelijkerwijs verwachten dat de marktomstandigheden gunstig zijn voor zowel de verkoop als de aankoop van occasions. Als je dus op zoek bent naar een tweedehandsauto is dit een goed moment om te zoeken”, aldus Richelle.

Vraagprijs

AMV meldde twee weken geleden juist dat zij ‘het grootste verschil tussen zoekprijs en vraagprijs ooit’ zagen. De gemiddelde vraagprijs in december op de portalen van AMV daalde naar 23.430 euro terwijl consumenten gemiddeld op zoek waren naar een auto van 17.406 euro. Voor een hybride-auto waren occasionkopers bereid ruim 50 duizend euro uit te geven.

De populairste automerken waar consumenten vorig jaar naar zochten waren Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes-Benz en Ford. Qua modellen staan de Golf, Polo, 3 Serie, A3 en Focus bovenaan. Kopers zijn daarbij vooral op zoek naar een benzineauto. Daarna zijn met name de hybride (benzine) en diesel gewild. Autokopers zijn minder geïnteresseerd in elektrische occasions blijkt uit de cijfers van AMV.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.