Branchecampagne tegen ongezonde remmenreinigers

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Via een nieuwe website kan worden gecheckt of een product onveilig en ongezond is. (Foto: Shutterstock)

Veel remmenreinigers die worden gebruik in werkplaatsen en garages zijn niet veilig en kankerverwekkend, waarschuwen diverse branchepartijen, waaronder Focwa, Vaco en Bovag, in een persbericht. Om te checken of een bepaalde remmenreiniger veilig is, is een speciale website opgetuigd, die ook meteen alternatieven aandraagt in geval van een onveilig product.

Op de website checkjeremmenreiniger.nl, die sinds vandaag in de lucht is, staat een korte check, die binnen een paar minuten duidelijkheid geeft over de remmenreiniger. Mochten er onveilige, kankerverwekkende bestanddelen in het product zitten, dan is de werkgever namelijk wettelijk verplicht om deze te vervangen door een beter alternatief.

Gevaarlijk 

De campagne is een initiatief van de brancheorganisaties Focwa, Vaco, Bovag, RAI en de vakbonden FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie. Volgens deze organisaties wordt het risico van gevaarlijke stoffen vaak onderschat, mede omdat de effecten niet altijd direct zichtbaar zijn door huiduitslag of (oog)irritaties. Zo zijn de gevolgen van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen, zogenaamde CMR-bestanddelen, pas op de lange termijn merkbaar.

Gevaarlijke stoffen op het werk zijn één van de belangrijkste bronnen van onveiligheid en ongezondheid op het werk, aldus de site. Jaarlijks sterven er circa 3 duizend mensen aan beroepsziekten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.