Bovag-leden en vakbonden akkoord met nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

CAO • De nieuwe cao heeft een looptijd van 15 maanden, tot en met 31 januari 2025.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(Foto: Bovag)

De vakbonden en de ledenraad van Bovag hebben ingestemd met het cao-akkoord dat de onderhandelaars in de laatste weken van januari wisten te bereiken. Daarmee ligt er een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT). Dit meldt Bovag.

Werknemers ontvangen een loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht op 1 januari 2024, een verhoging van 90 euro op 1 augustus 2024 en een verhoging van 1,5 procent op 1 januari 2025. Eind vorig jaar dreigde vakbond FNV nog met stakingen na een voorstel van Bovag.

De loonafspraken in de nieuwe cao tellen op tot een gemiddelde loonsverhoging van 10,5 procent over de looptijd van 15 maanden. Han ten Broeke, algemeen voorzitter Bovag: “We zijn blij met de duidelijkheid die er nu is, met name over de loonsverhoging op 1 januari 2024. Dat wilden onze ondernemers graag. Belangrijk is dat er in de nieuwe cao extra aandacht is besteed aan het aantrekkelijk houden van de sector voor jongeren. De jeugdlonen zijn om die reden verhoogd.”

Bovag en de vakbonden hebben bovendien afgesproken dat werkgevers die al op eigen initiatief per 1 januari 2024 een collectieve loonsverhoging hebben gegeven – als voorschot op de nieuwe cao – deze verhoging met terugwerkende kracht mogen verrekenen bij toepassing van de nieuwe cao.

Andere afspraken zijn onder meer dat verkopers een doorbetaalde vrije dag krijgen ter compensatie wanneer zij werken op een feestdag. Daarnaast krijgen verkopers de cao-verhoging voortaan ook over hun vaste salaris.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.