Dieselgate: 7,9% sjoemeldiesels hersteld, tempo fors omhoog
De RDW heeft alleen zicht op het aantal herstelde sjoemeldiesels, maar inmiddels kunnen ook de in Nederland veel verkochte 1.2 liter dieselmotoren hersteld worden en komt de terugroepactie op gang. Dat melden bronnen uit het Volkswagen-netwerk. Volgens dealers zorgen de herstelacties niet voor extra druk op de werkplaats. Getrainde monteurs kunnen de werkzaamheden in ongeveer twintig minuten uitvoeren.
Zestig procent
De software-updates moeten eerst goedgekeurd worden door de KBA (de Duitse RDW) omdat deze instantie de typegoedkeuringen heeft verleend. Pas daarna kunnen de recalls worden uitgerold. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit software-updates of het monteren van een extra rooster voor de luchtinlaat. In juli keurde de KBA het eerste herstelplan goed en inmiddels is voor zestig procent een terugroepactie in gang gezet. In Nederland houdt de RDW toezicht op het herstel. Deze laat, op basis van registratiegegevens, de auto’s terugroepen die een update kunnen krijgen. Het gaat tot nu toe om 167.177 auto’s (waarvan 101.956 Volkswagens), waarvan er nu 13.277 zijn hersteld.
Het ontwikkelen en goedkeuren van software neemt tijd in beslag, omdat ieder model een specifieke update nodig heeft. Bij de 1.2 en 2.0-liter motoren volstaat in ieder geval een software-update. Bij de 1.6-liter motoren is ook een aanpassing aan de luchtinlaat nodig. De autofabrikant vindt niet dat het Europese consumenten hoeft te compenseren, naar aanleiding van de fraude. Het aanpassen van de motoren is volgens VW voldoende.
Reuters meldt vandaag dat in heel Europa minder dan tien procent van de 8,5 miljoen te herstellen dieselmotoren zijn hersteld.
Gisteren meldde onderzoeksinstituut Transport & Environment dat Fiat en Suzuki het meest milieubelastend zijn. VW scoorde relatief goed in het onderzoek.