‘Tesla schrapt wereldwijd 10 procent van alle banen’

Tesla • De banenverlies zou neerkomen op tienduizenden ontslagen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Tesla gaat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen schrappen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een interne email die topman Elon Musk vandaag (maandag 15 april) naar het personeel stuurde.

“Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om naar elk aspect van het bedrijf te kijken met het oog op kostenbesparingen en verhoging van de productiviteit”, schrijft Musk in zijn e-mail. Aan het einde van het afgelopen jaar telde Tesla ruim 140 duizend personeelsleden, ongeveer 14 duizend daarvan worden dus ontslagen.

Eerder deze dag gingen er al een gerucht rond over de ontslagronde. Zo meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek maandagochtend al dat Tesla gaat snijden in het personeelsbestand.

Tesla heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug. Het Amerikaanse bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar elektrische auto’s en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China. Voor het eerst in vier jaar liet Tesla op kwartaalbasis een krimp zien. Het bedrijf van Elon Musk, dat vorig jaar wereldwijd meer dan 140 duizend werknemers telde, in Q1 minder auto’s af dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal van dit jaar werden zo’n 387 duizend auto’s afgeleverd aan klanten, dat is ruim 8,5 procent minder dan een jaar eerder. En analisten gepolst door Factset Research rekenden vooraf op ruim 450 duizend leveringen in het eerste kwartaal, zo vult het Amerikaanse CNBC aan.

Productieverlaging

Tesla kondigde daarnaast recent al aan om de productie te verlagen in zijn fabriek in het Chinese Shanghai. En in de Verenigde Staten heeft de onderneming volgens Amerikaanse nieuwssite Electrek bepaalde diensten ingekort, zoals de productie van de Cybertruck in Texas. Verder kampt Tesla nog steeds met de gevolgen van een langdurige staking in Zweden. Ook heeft het merk zijn plannen om een goedkope EV (‘Redwood’) te produceren geschrapt, zo meldde persbureau Reuters recent op basis van meerdere bronnen binnen het bedrijf. Dit nieuws sprak topman Elon Musk al snel tegen.

Tesla is overigens niet de enige die plannen heeft om personeel te schrappen. Techconcerns zoals Apple, die onlangs aankondigde te stoppen met de ontwikkeling van zijn auto, schrapt ook in zijn personeelsbestand.

Tesla heeft fabrieken, zogeheten Gigafactories, in de Verenigde Staten, China en Duitsland. Vorig jaar produceerden die samen ruim 1,8 miljoen auto’s, 33 procent meer dan een jaar eerder.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘Tesla schrapt wereldwijd 10 procent van alle banen’ | Automotive Online

‘Tesla schrapt wereldwijd 10 procent van alle banen’

Tesla • De banenverlies zou neerkomen op tienduizenden ontslagen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Tesla gaat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen schrappen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een interne email die topman Elon Musk vandaag (maandag 15 april) naar het personeel stuurde.

“Terwijl we het bedrijf voorbereiden op onze volgende groeifase, is het uiterst belangrijk om naar elk aspect van het bedrijf te kijken met het oog op kostenbesparingen en verhoging van de productiviteit”, schrijft Musk in zijn e-mail. Aan het einde van het afgelopen jaar telde Tesla ruim 140 duizend personeelsleden, ongeveer 14 duizend daarvan worden dus ontslagen.

Eerder deze dag gingen er al een gerucht rond over de ontslagronde. Zo meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek maandagochtend al dat Tesla gaat snijden in het personeelsbestand.

Tesla heeft het slechtste kwartaal in jaren achter de rug. Het Amerikaanse bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar elektrische auto’s en felle concurrentie van andere autoproducenten, vooral uit China. Voor het eerst in vier jaar liet Tesla op kwartaalbasis een krimp zien. Het bedrijf van Elon Musk, dat vorig jaar wereldwijd meer dan 140 duizend werknemers telde, in Q1 minder auto’s af dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal van dit jaar werden zo’n 387 duizend auto’s afgeleverd aan klanten, dat is ruim 8,5 procent minder dan een jaar eerder. En analisten gepolst door Factset Research rekenden vooraf op ruim 450 duizend leveringen in het eerste kwartaal, zo vult het Amerikaanse CNBC aan.

Productieverlaging

Tesla kondigde daarnaast recent al aan om de productie te verlagen in zijn fabriek in het Chinese Shanghai. En in de Verenigde Staten heeft de onderneming volgens Amerikaanse nieuwssite Electrek bepaalde diensten ingekort, zoals de productie van de Cybertruck in Texas. Verder kampt Tesla nog steeds met de gevolgen van een langdurige staking in Zweden. Ook heeft het merk zijn plannen om een goedkope EV (‘Redwood’) te produceren geschrapt, zo meldde persbureau Reuters recent op basis van meerdere bronnen binnen het bedrijf. Dit nieuws sprak topman Elon Musk al snel tegen.

Tesla is overigens niet de enige die plannen heeft om personeel te schrappen. Techconcerns zoals Apple, die onlangs aankondigde te stoppen met de ontwikkeling van zijn auto, schrapt ook in zijn personeelsbestand.

Tesla heeft fabrieken, zogeheten Gigafactories, in de Verenigde Staten, China en Duitsland. Vorig jaar produceerden die samen ruim 1,8 miljoen auto’s, 33 procent meer dan een jaar eerder.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.