‘Provincie Limburg heroverweegt investeringen in infrastructuur rond VDL-fabriek’

VDL Nedcar • Er werken nog een kleine 500 mensen bij VDL Nedcar. De vakbonden sluiten niet uit dat er opnieuw een reorganisatie volgt.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het geduld van de Provinciale Staten in Limburg met VDL Nedcar raakt op, zo meldt 1Limburg. De regionale omroep stelt dat het provinciebestuur snel in overleg wil om te kijken of de 50 miljoen euro die klaar ligt voor infrastructuur rond de fabriek in Born niet beter aan iets anders besteed kan worden.

In 2022 zegde de Gedeputeerde Staten de grote investering toe om het wegennet rond de fabriek te verbeteren. De provincie stelde echter wel de voorwaarde dat er behoud van werkgelegenheid zou zijn. Maar na de aankondiging van BMW dat het per 1 maart 2024 geen auto’s meer laat bouwen volgde een massaontslag waarbij zo’n 3.500 mensen hun baan verloren. De miljoenen voor de infrastructuur bleven sindsdien in de kas.

Er werken nog een kleine 500 mensen bij VDL Nedcar. De vakbonden sluiten niet uit dat er opnieuw een reorganisatie volgt. Het bedrijf hoopte op een doorstart, maar deze week volgde een nieuwe tegenslag: twee potentiële grote klanten voor VDL Nedcar haakte af. Financiers, waaronder CYVN Holdings uit Abu Dhabi, koos voor een andere productielocatie. Een andere gegadigde, het Duitse mobiliteitsbedrijf ElectricBrands, verkeert in financiële problemen.

Nu de miljoenen al twee jaar op de plank liggen en het toekomstperspectief voor de fabriek steeds moeilijker wordt, rijst de vraag in Limburg of de 50 miljoen niet beter aan andere doeleinden besteed kan worden. “Ik denk dat er genoeg andere sectoren zijn waar we iets kunnen doen met die 50 miljoen. En als Nedcar toch weer gaat groeien, vinden we dan ook wel geld als dat nodig is,” zegt Statenlid Jorge Wolters Gregório van de SP tegen 1Limburg. “Ik wil horen of het nou over en uit is voor Nedcar of niet. Zo ja, dan kun je hele goede andere dingen doen met die 50 miljoen euro,” vult Thea Jetten van GroenLinks aan.

Ook de BBB, VVD, D66, Lokaal Limburg en JA21 willen snel overleg over wat te doen met de 50 miljoen euro. VDL laat in een reactie aan de lokale omroep weten dat ‘er regulier overleg’ is met de provincie.

‘Provincie Limburg heroverweegt investeringen in infrastructuur rond VDL-fabriek’ | Automotive Online

‘Provincie Limburg heroverweegt investeringen in infrastructuur rond VDL-fabriek’

VDL Nedcar • Er werken nog een kleine 500 mensen bij VDL Nedcar. De vakbonden sluiten niet uit dat er opnieuw een reorganisatie volgt.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Het geduld van de Provinciale Staten in Limburg met VDL Nedcar raakt op, zo meldt 1Limburg. De regionale omroep stelt dat het provinciebestuur snel in overleg wil om te kijken of de 50 miljoen euro die klaar ligt voor infrastructuur rond de fabriek in Born niet beter aan iets anders besteed kan worden.

In 2022 zegde de Gedeputeerde Staten de grote investering toe om het wegennet rond de fabriek te verbeteren. De provincie stelde echter wel de voorwaarde dat er behoud van werkgelegenheid zou zijn. Maar na de aankondiging van BMW dat het per 1 maart 2024 geen auto’s meer laat bouwen volgde een massaontslag waarbij zo’n 3.500 mensen hun baan verloren. De miljoenen voor de infrastructuur bleven sindsdien in de kas.

Er werken nog een kleine 500 mensen bij VDL Nedcar. De vakbonden sluiten niet uit dat er opnieuw een reorganisatie volgt. Het bedrijf hoopte op een doorstart, maar deze week volgde een nieuwe tegenslag: twee potentiële grote klanten voor VDL Nedcar haakte af. Financiers, waaronder CYVN Holdings uit Abu Dhabi, koos voor een andere productielocatie. Een andere gegadigde, het Duitse mobiliteitsbedrijf ElectricBrands, verkeert in financiële problemen.

Nu de miljoenen al twee jaar op de plank liggen en het toekomstperspectief voor de fabriek steeds moeilijker wordt, rijst de vraag in Limburg of de 50 miljoen niet beter aan andere doeleinden besteed kan worden. “Ik denk dat er genoeg andere sectoren zijn waar we iets kunnen doen met die 50 miljoen. En als Nedcar toch weer gaat groeien, vinden we dan ook wel geld als dat nodig is,” zegt Statenlid Jorge Wolters Gregório van de SP tegen 1Limburg. “Ik wil horen of het nou over en uit is voor Nedcar of niet. Zo ja, dan kun je hele goede andere dingen doen met die 50 miljoen euro,” vult Thea Jetten van GroenLinks aan.

Ook de BBB, VVD, D66, Lokaal Limburg en JA21 willen snel overleg over wat te doen met de 50 miljoen euro. VDL laat in een reactie aan de lokale omroep weten dat ‘er regulier overleg’ is met de provincie.