‘Potentiële klant VDL Nedcar haakt af’

VDL Nedcar • Vorige week meldde een andere klant, Xbus-bouwer Electric Brands, in de financiële problemen te verkeren.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
(Foto: Shutterstock)

Een potentiële grote klant voor VDL Nedcar is afgehaakt. Dat melden diverse media. Het zou gaan om de seriematige bouw van twee lichtgewicht, elektrische SUV’s, ontworpen door Gordon Murray, met een prijskaartje van ruim 300 duizend euro.

Financiers, waaronder CYVN Holdings uit Abu Dhabi, kiezen echter voor een andere fabriek, waarschijnlijk een van het Chinese automerk Nio. Dit nieuws, dat eind vorige week de fabriek bereikte, zorgde voor teleurstelling bij de vakbonden CNV en FNV. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Er werken nog een kleine 500 mensen bij VDL Nedcar. De vakbonden sluiten niet uit dat er opnieuw een reorganisatie volgt.

Ook een andere klant verkeert namelijk in de problemen. Eerder deze week werd bekend dat het Duitse mobiliteitsbedrijf ElectricBrands uitstel van betaling heeft aangevraagd. Het bedrijf wil onder leiding van het eigen management een grondige reorganisatie doorvoeren. Dochterbedrijven XBus, Evetta en ElectricBrands Financial Service worden in de reorganisatie meegenomen. ElectricBrands was tot nu toe van plan de productie van de XBus eind dit jaar of begin 2025 te starten. Dat was overigens al ruim twee jaar later dan oorspronkelijk gehoopt. Die productie zou dan volgens de laatste plannen moeten gebeuren bij VDL Nedcar in Born.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.