‘Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen’

VDL Nedcar • Het sociaal plan dat VDL Nedcar opstelde, is niet voor alle medewerkers toereikend, zo stelt de BBB in Limburg.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een deze vrijdag (12 april) aangenomen motie roepen partijen het college op “zich maximaal in te spannen” om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing. Dit meldt het ANP.

Limburg moet daarbij kijken of er nationale of Europese fondsen aangesproken kunnen worden als bijdrage aan “programma’s en trajecten” voor de oud-medewerkers. Eventueel zouden ook de provincie en VDL Nedcar zelf financieel moeten bijdragen.

VDL Nedcar in Born maakte Mini’s voor autofabrikant BMW, maar dat bedrijf zegde het contract vorig jaar op. Er volgde een massaontslag. Volgens de BBB, indiener van de motie, is het voor de ontslagen mensen moeilijker om aan werk te komen, omdat zij vaak lang bij VDL werkten en voor ander werk niet de vereiste kwalificaties hebben. Het sociaal plan dat het bedrijf opstelde is niet voor alle medewerkers toereikend, stelt de partij. En dat terwijl de oud-werknemers zouden kunnen bijdragen aan de arbeidsmarkt in Limburg.

‘Geen precedent’

Verschillende Statenleden vroegen zich wel af of het eerlijk is als de provincie zich speciaal voor één bedrijf inzet. Volgens BBB-gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders gaat het echter om “een van de grootste ontslagen sinds de sluiting van de mijnen” in Limburg. Het gaat onder meer om mensen die nog nooit eerder gesolliciteerd hebben, aldus de gedeputeerde.

Het college spreekt volgens Demollin-Schneiders overigens al met VDL over de toekomst van de medewerkers. Dat was voor de coalitiepartij VVD onder meer de reden om tegen de motie te stemmen. Ook wil de partij “geen precedent scheppen” door nu hulp te bieden aan één bedrijf.

Eerder dit jaar uitte het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van Sittard-Geleen al zorgen over de toekomst van de VDL Nedcar-medewerkers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen’ | Automotive Online

‘Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen’

VDL Nedcar • Het sociaal plan dat VDL Nedcar opstelde, is niet voor alle medewerkers toereikend, zo stelt de BBB in Limburg.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock) (Foto: Shutterstock)

De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een deze vrijdag (12 april) aangenomen motie roepen partijen het college op “zich maximaal in te spannen” om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing. Dit meldt het ANP.

Limburg moet daarbij kijken of er nationale of Europese fondsen aangesproken kunnen worden als bijdrage aan “programma’s en trajecten” voor de oud-medewerkers. Eventueel zouden ook de provincie en VDL Nedcar zelf financieel moeten bijdragen.

VDL Nedcar in Born maakte Mini’s voor autofabrikant BMW, maar dat bedrijf zegde het contract vorig jaar op. Er volgde een massaontslag. Volgens de BBB, indiener van de motie, is het voor de ontslagen mensen moeilijker om aan werk te komen, omdat zij vaak lang bij VDL werkten en voor ander werk niet de vereiste kwalificaties hebben. Het sociaal plan dat het bedrijf opstelde is niet voor alle medewerkers toereikend, stelt de partij. En dat terwijl de oud-werknemers zouden kunnen bijdragen aan de arbeidsmarkt in Limburg.

‘Geen precedent’

Verschillende Statenleden vroegen zich wel af of het eerlijk is als de provincie zich speciaal voor één bedrijf inzet. Volgens BBB-gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders gaat het echter om “een van de grootste ontslagen sinds de sluiting van de mijnen” in Limburg. Het gaat onder meer om mensen die nog nooit eerder gesolliciteerd hebben, aldus de gedeputeerde.

Het college spreekt volgens Demollin-Schneiders overigens al met VDL over de toekomst van de medewerkers. Dat was voor de coalitiepartij VVD onder meer de reden om tegen de motie te stemmen. Ook wil de partij “geen precedent scheppen” door nu hulp te bieden aan één bedrijf.

Eerder dit jaar uitte het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) van Sittard-Geleen al zorgen over de toekomst van de VDL Nedcar-medewerkers.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.