Ford verliest 1,3 miljard dollar op EV’s

Ford • De verkoop valt tegen en investeringen worden uitgesteld.
Redactie Redactie
Ford Mustang Mach-E (foto: Ford)

Ford heeft in het derde kwartaal 1,3 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) verlies geleden op de productie van elektrische auto’s. Dat komt door voortdurende investeringen in de volgende generatie EV’s en de uitdagende marktomstandigheden, zegt Ford in het kwartaalbericht.

Ford verkocht de afgelopen drie maanden 44 procent meer EV’s in het dealerkanaal. De omzet in dit segment was ook 26 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch stelt Ford dat de verkoop niet zo groot is al voorspeld. Met name Noord-Amerikaanse klanten vinden de meerprijs van een EV ten opzichte van een ICE (verbrandingsmotor) te groot. “Dat zet de prijzen en winstgevendheid van EV’s scherp onder druk.”

Ford zet daarom, net als onder meer Volkswagen en Audi, de rem op de productie van EV’s. De geplande 12 miljard dollar aan investeringen in de bouw van EV’s wordt voorlopig ‘on hold’ gezet. Ook gaat één van de twee te bouwen batterijenfabrieken voorlopig niet door. Financieel directeur John Lawler: “Het verhaal is nu dat de groei er uit is bij EV’s. Het groeit nog steeds, alleen niet meer zo snel als we allemaal hadden gedacht.”

Ford verliest 1,3 miljard dollar op EV’s | Automotive Online

Ford verliest 1,3 miljard dollar op EV’s

Ford • De verkoop valt tegen en investeringen worden uitgesteld.
Redactie Redactie
Ford Mustang Mach-E (foto: Ford)

Ford heeft in het derde kwartaal 1,3 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) verlies geleden op de productie van elektrische auto’s. Dat komt door voortdurende investeringen in de volgende generatie EV’s en de uitdagende marktomstandigheden, zegt Ford in het kwartaalbericht.

Ford verkocht de afgelopen drie maanden 44 procent meer EV’s in het dealerkanaal. De omzet in dit segment was ook 26 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch stelt Ford dat de verkoop niet zo groot is al voorspeld. Met name Noord-Amerikaanse klanten vinden de meerprijs van een EV ten opzichte van een ICE (verbrandingsmotor) te groot. “Dat zet de prijzen en winstgevendheid van EV’s scherp onder druk.”

Ford zet daarom, net als onder meer Volkswagen en Audi, de rem op de productie van EV’s. De geplande 12 miljard dollar aan investeringen in de bouw van EV’s wordt voorlopig ‘on hold’ gezet. Ook gaat één van de twee te bouwen batterijenfabrieken voorlopig niet door. Financieel directeur John Lawler: “Het verhaal is nu dat de groei er uit is bij EV’s. Het groeit nog steeds, alleen niet meer zo snel als we allemaal hadden gedacht.”