VW schrapt enkele honderden banen in Duitse EV-fabriek

Volkswagen • De maatregelen volgen op een teruglopende vraag naar Volkswagen EV’s.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: VW Group)

Volkswagen overweegt het personeelsbestand in zijn fabriek in Zwickau te verminderen vanwege de lage vraag naar elektrische auto’s. Dat meldt persbureau DPA.

VW zou het personeelsbestand in de fabriek willen verminderen door aflopende contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Dat zou enkele honderden werknemers aan het einde van oktober kunnen treffen, aldus informatie van DPA. In een later stadium is ook het lot van de vorige 2.000 tijdelijke medewerkers onzeker.

Het bedrijf heeft zo’n 2.700 tijdelijke werknemers in dienst genomen in de fabriek in Zwickau om aan de verwachte stijgende vraag naar elektrische voertuigen te voldoen. Maar de bestellingen van vooral zakelijke klanten, die goed zijn voor ongeveer 70 procent van de elektrische auto’s die in de fabriek worden geproduceerd, zijn sterk gedaald.

Volgens een bron komt dat doordat de federale subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s deze maand is afgelopen. Volkswagen wilde zelf geen commentaar geven aan Bloomberg. De Duitse regering heeft al laten weten de komende maanden de steun aan particuliere kopers geleidelijk af te bouwen, waardoor de kosten van de elektrische Volkswagens, die al duurder zijn dan vergelijkbare modellen van Stellantis en Renault, stijgen.

Reorganisatie

In 2018 investeerde Volkswagen nog 1,2 miljard euro om de fabriek in Zwickau om te bouwen voor de productie van elektrische voertuigen. De fabriek in Zwickau is een belangrijke productielocatie voor de bouw van elektrische voertuigen van de VW Group, waar onder andere de ID.3, ID.4 en ID.5-modellen worden gebouwd. Ook de Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback e-tron en Cupra Born-modellen worden hier gemaakt. De fabriek heeft een maximale capaciteit van 300 duizend voertuigen.

Ook in een andere Duitse VW-fabriek schrapt Volkswagen honderden banen door de verminderde vraag naar EV’s. Eerder werd bekend dat Volkswagen drastisch gaat reorganiseren. Het bedrijf verwacht de winst in 2026 met 10 miljard euro te verhogen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

VW schrapt enkele honderden banen in Duitse EV-fabriek | Automotive Online

VW schrapt enkele honderden banen in Duitse EV-fabriek

Volkswagen • De maatregelen volgen op een teruglopende vraag naar Volkswagen EV’s.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
(Foto: VW Group)

Volkswagen overweegt het personeelsbestand in zijn fabriek in Zwickau te verminderen vanwege de lage vraag naar elektrische auto’s. Dat meldt persbureau DPA.

VW zou het personeelsbestand in de fabriek willen verminderen door aflopende contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Dat zou enkele honderden werknemers aan het einde van oktober kunnen treffen, aldus informatie van DPA. In een later stadium is ook het lot van de vorige 2.000 tijdelijke medewerkers onzeker.

Het bedrijf heeft zo’n 2.700 tijdelijke werknemers in dienst genomen in de fabriek in Zwickau om aan de verwachte stijgende vraag naar elektrische voertuigen te voldoen. Maar de bestellingen van vooral zakelijke klanten, die goed zijn voor ongeveer 70 procent van de elektrische auto’s die in de fabriek worden geproduceerd, zijn sterk gedaald.

Volgens een bron komt dat doordat de federale subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s deze maand is afgelopen. Volkswagen wilde zelf geen commentaar geven aan Bloomberg. De Duitse regering heeft al laten weten de komende maanden de steun aan particuliere kopers geleidelijk af te bouwen, waardoor de kosten van de elektrische Volkswagens, die al duurder zijn dan vergelijkbare modellen van Stellantis en Renault, stijgen.

Reorganisatie

In 2018 investeerde Volkswagen nog 1,2 miljard euro om de fabriek in Zwickau om te bouwen voor de productie van elektrische voertuigen. De fabriek in Zwickau is een belangrijke productielocatie voor de bouw van elektrische voertuigen van de VW Group, waar onder andere de ID.3, ID.4 en ID.5-modellen worden gebouwd. Ook de Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback e-tron en Cupra Born-modellen worden hier gemaakt. De fabriek heeft een maximale capaciteit van 300 duizend voertuigen.

Ook in een andere Duitse VW-fabriek schrapt Volkswagen honderden banen door de verminderde vraag naar EV’s. Eerder werd bekend dat Volkswagen drastisch gaat reorganiseren. Het bedrijf verwacht de winst in 2026 met 10 miljard euro te verhogen.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.