Volkswagen Group verlaagt winstverwachting voor 2023

Volkswagen Group • Het concern moet de risico’s op tekorten aan grondstoffen afdekken.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: VW

Volkswagen Group rapporteert over het derde kwartaal van 2023 een hogere omzet en winst, maar stelt de winstverwachting over heel 2023 toch omlaag bij. Dat blijkt uit de toelichting op de voorlopige kwartaalcijfers.

De omzet van Volkswagen Group (onder meer VW, Audi, Seat, Skoda) verbeterde in Q3 met 12 procent tot 78,8 miljard euro. De winst kwam uit op ongeveer 4,9 miljard euro, meldt Volkswagen. Het positieve resultaat komt met name door de aanzienlijk hogere volumes. De productieproblemen als gevolg van overstromingen in Slovenië drukten de winst.

In de eerste negen maanden steeg de omzet van Volkswagen Group met 16 procent tot 235,1 miljard euro. Dat is op peil met de prognoses voor 2023. VW Group verwacht dat de omzet dit jaar 10 tot 15 procent hoger uitkomt dan vorig jaar.

De winstverwachting wordt echter omlaag bijgesteld. De verwachting was een operationeel rendement tussen de 7,5 en 8,5 procent. De nieuwe verwachting is een winst rond de 22,5 miljard euro en dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, ondanks de gestegen omzet en de hogere productievolumes. Als reden geeft Volkswagen de investeringen die zij moet doen in hedging transacties. Die dienen om het risico op tekorten aan grondstoffen financieel af te dekken. De afgelopen jaren waren er veel tekorten, onder meer aan chips en kabelbomen. “De verdere ontwikkeling van de grondstoffenmarkten blijft onvoorspelbaar”, schat VW in.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Volkswagen Group verlaagt winstverwachting voor 2023 | Automotive Online

Volkswagen Group verlaagt winstverwachting voor 2023

Volkswagen Group • Het concern moet de risico’s op tekorten aan grondstoffen afdekken.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: VW

Volkswagen Group rapporteert over het derde kwartaal van 2023 een hogere omzet en winst, maar stelt de winstverwachting over heel 2023 toch omlaag bij. Dat blijkt uit de toelichting op de voorlopige kwartaalcijfers.

De omzet van Volkswagen Group (onder meer VW, Audi, Seat, Skoda) verbeterde in Q3 met 12 procent tot 78,8 miljard euro. De winst kwam uit op ongeveer 4,9 miljard euro, meldt Volkswagen. Het positieve resultaat komt met name door de aanzienlijk hogere volumes. De productieproblemen als gevolg van overstromingen in Slovenië drukten de winst.

In de eerste negen maanden steeg de omzet van Volkswagen Group met 16 procent tot 235,1 miljard euro. Dat is op peil met de prognoses voor 2023. VW Group verwacht dat de omzet dit jaar 10 tot 15 procent hoger uitkomt dan vorig jaar.

De winstverwachting wordt echter omlaag bijgesteld. De verwachting was een operationeel rendement tussen de 7,5 en 8,5 procent. De nieuwe verwachting is een winst rond de 22,5 miljard euro en dat is ongeveer gelijk aan vorig jaar, ondanks de gestegen omzet en de hogere productievolumes. Als reden geeft Volkswagen de investeringen die zij moet doen in hedging transacties. Die dienen om het risico op tekorten aan grondstoffen financieel af te dekken. De afgelopen jaren waren er veel tekorten, onder meer aan chips en kabelbomen. “De verdere ontwikkeling van de grondstoffenmarkten blijft onvoorspelbaar”, schat VW in.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.