Vorig jaar ruim 110 boetes per dag voor rijden onder invloed

Brand story • Onder invloed van drank of drugs de weg op gaan is natuurlijk hartstikke verboden. Toch blijkt dat in 2023 een grote groep Nederlanders zich hier nog schuldig aan heeft gemaakt. Vorig jaar zijn er namelijk 42.799 boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed: ruim 110 bekeuringen per dag voor dit strafbare feit. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente politiecijfers.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: Fons Heijnsbroek

In 2023 daalde het aantal incidenten licht ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed aanzienlijk hoger dan voor de corona pandemie. In 2023 waren er namelijk 32% meer boetes dan in 2019, het jaar vóór de komst van het coronavirus.

Hoogte van boetes

Om rijden onder invloed te ontmoedigen gelden er flinke boetes wanneer je van de weg gehaald wordt. Bij alcoholgebruik hangt de hoogte af van het promillage alcohol dat er in je bloed zit. De bedragen variëren van € 300,- tot € 1.100,-. Mocht je het echt te bont maken, dan kan er ook een rijverbod worden opgelegd.

Voor rijden onder invloed van drugs gelden hogere straffen. Zo begint de geldboete bij € 850,- en wordt deze hoger naarmate je vaker wordt aangehouden. In de zwaarste gevallen kan zowel voor rijden onder invloed van drugs als alcohol een gevangenisstraf gegeven worden.

Gevolgen autoverzekering

Na een (of meerdere) boete(s) voor rijden onder invloed kan het aanvragen van een nieuwe autoverzekering een stuk lastiger worden. Veel verzekeraars zijn namelijk niet zo happig op mensen die onder invloed een ongeluk hebben veroorzaakt. Verschillende autoverzekeringen vergelijken loont zich dan op dat moment. Sommigen accepteren je namelijk nog wel, al staat hier vaak een flinke premie tegenover.

Zuid-Holland koploper

Tussen de verschillende provincies zijn er grote verschillen in het aantal bekeuringen. Zo werden ruim een kwart van alle boetes (11.282 boetes) uitgeschreven in Zuid-Holland. Noord-Holland (7.371 boetes) en Noord-Brabant (6.192 boetes) vullen de top drie verder aan. In Drenthe (836 boetes) en Zeeland (992 boetes) hield men zich het best aan de regels.

Relatief meeste boetes uitgeschreven in Oostzaan

In iedere Nederlandse gemeente is vorig jaar iemand op de bon geslingerd voor rijden onder invloed. Maar nergens gebeurde dit zo vaak als in Rotterdam: 2.663 keer om precies te zijn. De top drie wordt aangevuld door Den Haag (2.251 boetes) en Amsterdam (2.325 boetes). Bij de nummer vier – Utrecht – daalt het aantal fors: 824 boetes.

Echter, wanneer rekening wordt gehouden met hoeveel mensen er in de gemeente wonen, dan komen andere gemeenten naar voren. Zo werden in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan bijna 200 boetes gegeven per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. Dit is ruim 4 keer meer dan het landelijke gemiddelde van 28,4 boetes per 10.000 inwoners.

Als je onder invloed rijdt, breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook anderen. Jaarlijks leiden ongelukken waarbij alcohol of drugs betrokken zijn tot veel verkeersslachtoffers. Wees daarom verstandig en laat de auto staan als je gedronken hebt.

Meer lezen over boetes

Vorig jaar ruim 110 boetes per dag voor rijden onder invloed | Automotive Online

Vorig jaar ruim 110 boetes per dag voor rijden onder invloed

Brand story • Onder invloed van drank of drugs de weg op gaan is natuurlijk hartstikke verboden. Toch blijkt dat in 2023 een grote groep Nederlanders zich hier nog schuldig aan heeft gemaakt. Vorig jaar zijn er namelijk 42.799 boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed: ruim 110 bekeuringen per dag voor dit strafbare feit. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van de meest recente politiecijfers.
Albert-Jan Cornelissen Albert-Jan Cornelissen
Foto: Fons Heijnsbroek

In 2023 daalde het aantal incidenten licht ten opzichte van een jaar eerder. Toch blijft het aantal bekeuringen voor rijden onder invloed aanzienlijk hoger dan voor de corona pandemie. In 2023 waren er namelijk 32% meer boetes dan in 2019, het jaar vóór de komst van het coronavirus.

Hoogte van boetes

Om rijden onder invloed te ontmoedigen gelden er flinke boetes wanneer je van de weg gehaald wordt. Bij alcoholgebruik hangt de hoogte af van het promillage alcohol dat er in je bloed zit. De bedragen variëren van € 300,- tot € 1.100,-. Mocht je het echt te bont maken, dan kan er ook een rijverbod worden opgelegd.

Voor rijden onder invloed van drugs gelden hogere straffen. Zo begint de geldboete bij € 850,- en wordt deze hoger naarmate je vaker wordt aangehouden. In de zwaarste gevallen kan zowel voor rijden onder invloed van drugs als alcohol een gevangenisstraf gegeven worden.

Gevolgen autoverzekering

Na een (of meerdere) boete(s) voor rijden onder invloed kan het aanvragen van een nieuwe autoverzekering een stuk lastiger worden. Veel verzekeraars zijn namelijk niet zo happig op mensen die onder invloed een ongeluk hebben veroorzaakt. Verschillende autoverzekeringen vergelijken loont zich dan op dat moment. Sommigen accepteren je namelijk nog wel, al staat hier vaak een flinke premie tegenover.

Zuid-Holland koploper

Tussen de verschillende provincies zijn er grote verschillen in het aantal bekeuringen. Zo werden ruim een kwart van alle boetes (11.282 boetes) uitgeschreven in Zuid-Holland. Noord-Holland (7.371 boetes) en Noord-Brabant (6.192 boetes) vullen de top drie verder aan. In Drenthe (836 boetes) en Zeeland (992 boetes) hield men zich het best aan de regels.

Relatief meeste boetes uitgeschreven in Oostzaan

In iedere Nederlandse gemeente is vorig jaar iemand op de bon geslingerd voor rijden onder invloed. Maar nergens gebeurde dit zo vaak als in Rotterdam: 2.663 keer om precies te zijn. De top drie wordt aangevuld door Den Haag (2.251 boetes) en Amsterdam (2.325 boetes). Bij de nummer vier – Utrecht – daalt het aantal fors: 824 boetes.

Echter, wanneer rekening wordt gehouden met hoeveel mensen er in de gemeente wonen, dan komen andere gemeenten naar voren. Zo werden in de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan bijna 200 boetes gegeven per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. Dit is ruim 4 keer meer dan het landelijke gemiddelde van 28,4 boetes per 10.000 inwoners.

Als je onder invloed rijdt, breng je niet alleen jezelf in gevaar, maar ook anderen. Jaarlijks leiden ongelukken waarbij alcohol of drugs betrokken zijn tot veel verkeersslachtoffers. Wees daarom verstandig en laat de auto staan als je gedronken hebt.

Meer lezen over boetes