Volkswagen boekt meer winst door sterke verkopen in Europa en VS

Volkswagen • Ook is Volkswagen druk bezig met kostenbesparingen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 een nettowinst geboekt van bijna 18 miljard euro, zo meldt ANP. Dat is dik 13 procent meer dan een jaar eerder. De autogroep, met merken als Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania, profiteerde daarbij vooral van sterke verkopen in Europa en Noord-Amerika.

Het grootste autobedrijf van Europa had begin maart al het merendeel van zijn cijfers gepresenteerd. Zo verkocht het concern wereldwijd ongeveer 9,2 miljoen voertuigen. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met een jaar eerder. De jaaromzet van de gehele groep klom met 15 procent tot meer dan 322 miljard euro, mede dankzij hogere verkoopprijzen. Daarnaast keert het in Wolfsburg gevestigde Volkswagen meer dividend uit aan de aandeelhouders.

Groeiverwachting

Volkswagen gaf eerder al een bescheiden groeiverwachting af voor dit jaar en verwacht een omzetgroei van hooguit 5 procent. Volkswagen draait de productie ook terug. Het bedrijf wijst daarbij onder meer op de onzekere economie, hogere inflatie en toenemende concurrentie. Het concern verwacht echter dat de bestellingen in West-Europa de komende maanden zullen versnellen dankzij de nieuwe modellen van de autofabrikant.

Het bedrijf is momenteel ook bezig met kostenbesparingen. Eerder onthulde Volkswagen plannen om de administratieve personeelskosten met een vijfde te verlagen. Volkswagen wil dat bereiken via gedeeltelijke en vervroegde pensionering van administratief personeel in plaats van gedwongen ontslagen.

Ook ziet Volkswagen af van het plan om de ID.3 in de hoofdfabriek in Wolfsburg te bouwen. Dat doet het bedrijf door de tegenvallende vraag van de ID.3. Dat model blijft alleen van de band rollen in Zwickau, een fabriek die volledig is omgebouwd voor de productie van elektrische auto’s.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Volkswagen boekt meer winst door sterke verkopen in Europa en VS | Automotive Online

Volkswagen boekt meer winst door sterke verkopen in Europa en VS

Volkswagen • Ook is Volkswagen druk bezig met kostenbesparingen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 een nettowinst geboekt van bijna 18 miljard euro, zo meldt ANP. Dat is dik 13 procent meer dan een jaar eerder. De autogroep, met merken als Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania, profiteerde daarbij vooral van sterke verkopen in Europa en Noord-Amerika.

Het grootste autobedrijf van Europa had begin maart al het merendeel van zijn cijfers gepresenteerd. Zo verkocht het concern wereldwijd ongeveer 9,2 miljoen voertuigen. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met een jaar eerder. De jaaromzet van de gehele groep klom met 15 procent tot meer dan 322 miljard euro, mede dankzij hogere verkoopprijzen. Daarnaast keert het in Wolfsburg gevestigde Volkswagen meer dividend uit aan de aandeelhouders.

Groeiverwachting

Volkswagen gaf eerder al een bescheiden groeiverwachting af voor dit jaar en verwacht een omzetgroei van hooguit 5 procent. Volkswagen draait de productie ook terug. Het bedrijf wijst daarbij onder meer op de onzekere economie, hogere inflatie en toenemende concurrentie. Het concern verwacht echter dat de bestellingen in West-Europa de komende maanden zullen versnellen dankzij de nieuwe modellen van de autofabrikant.

Het bedrijf is momenteel ook bezig met kostenbesparingen. Eerder onthulde Volkswagen plannen om de administratieve personeelskosten met een vijfde te verlagen. Volkswagen wil dat bereiken via gedeeltelijke en vervroegde pensionering van administratief personeel in plaats van gedwongen ontslagen.

Ook ziet Volkswagen af van het plan om de ID.3 in de hoofdfabriek in Wolfsburg te bouwen. Dat doet het bedrijf door de tegenvallende vraag van de ID.3. Dat model blijft alleen van de band rollen in Zwickau, een fabriek die volledig is omgebouwd voor de productie van elektrische auto’s.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.