VDL: Mogelijk op korte termijn nieuwe opdrachtgever voor Nedcar

VDL • Het bedrijf heeft een geruststellende mededeling gestuurd naar alle werknemers.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De fabriek van VDL in Born. (Foto: VDL)

Autofabriek VDL Nedcar in Born heeft er vertrouwen in dat vermoedelijk op korte termijn een samenwerking of contract kan worden ondertekend voor de bouw van auto’s. Dat meldt VDL in een mededeling aan alle medewerkers van de autofabriek. Het bericht is aan Automotive bevestigd door VDL-woordvoerder Miel Timmers.

Nedcar verliest 1 maart 2024 zijn huidige klant BMW, die in Born Mini’s laat bouwen. Er is nog geen grote nieuwe klant gevonden en de afgelopen maanden werden bij Nedcar getekend door stakingen en de aankondiging van een ontslaggolf.

Perspectieven

In de mededeling aan het personeel schetst VDL een toekomstperspectief. Nedcar wordt getransformeerd van onafhankelijke autobouwer naar een brede partner in duurzame mobiliteit, met drie pijlers: Vehicle Contract Manufacturing (VCM), Mobility Innovation Centre (MIC) en VDL Groei Allocatie (VGA).
Miel Timmers licht het toe: “In die eerste pijler hebben we gesteld dat we met diverse partijen in gesprek zijn om voor hen auto’s te gaan produceren in Born. Die belangstelling is in een aantal gevallen concreet. We hebben er vertrouwen in dat we vermoedelijk op korte termijn een samenwerking of contract kunnen ondertekenen voor de bouw van auto’s. Dit kan een compleet voertuig zijn, of het afmonteren van een gedeeltelijk opgebouwde auto of carrosserie.”

VDL Bus gaat naar Born

In het kader van de derde pijler (VDL Groei Allocatie) worden onderdelen van VDL naar Born verhuisd, zoals VDL Bus Venlo. Dat wordt per 1 januari in een hal van Nedcar ondergebracht. De activiteit zal daarbij worden omgedoopt naar VDL Special Vehicles. VDL verwacht dat de werkgelegenheid van dit onderdeel in Born in enkele jaren groeit van 120 naar ongeveer 500 medewerkers.

Xbus en Evetta

Er zijn al enkele voorbeelden van de mogelijke samenwerking met bedrijven uit de automotive. Die zijn echter niet groot genoeg om de capaciteit van de fabriek te benutten. Het bedrijf Electric Brands wil in Born de e-stadsauto Evetta en de modulaire Xbus laten produceren. Volgens de Telegraaf is VDL een samenwerking aangegaan met Gotec Brake Disc Coating (GBDC) voor het coaten van remschijven in Born. Bovendien is in Born een demolijn in gebruik genomen om batterijen voor EV’s te assembleren. Daarmee wil VDL autofabrikanten overhalen om hun batterijen bij Nedcar te laten assembleren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

VDL: Mogelijk op korte termijn nieuwe opdrachtgever voor Nedcar | Automotive Online

VDL: Mogelijk op korte termijn nieuwe opdrachtgever voor Nedcar

VDL • Het bedrijf heeft een geruststellende mededeling gestuurd naar alle werknemers.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
De fabriek van VDL in Born. (Foto: VDL)

Autofabriek VDL Nedcar in Born heeft er vertrouwen in dat vermoedelijk op korte termijn een samenwerking of contract kan worden ondertekend voor de bouw van auto’s. Dat meldt VDL in een mededeling aan alle medewerkers van de autofabriek. Het bericht is aan Automotive bevestigd door VDL-woordvoerder Miel Timmers.

Nedcar verliest 1 maart 2024 zijn huidige klant BMW, die in Born Mini’s laat bouwen. Er is nog geen grote nieuwe klant gevonden en de afgelopen maanden werden bij Nedcar getekend door stakingen en de aankondiging van een ontslaggolf.

Perspectieven

In de mededeling aan het personeel schetst VDL een toekomstperspectief. Nedcar wordt getransformeerd van onafhankelijke autobouwer naar een brede partner in duurzame mobiliteit, met drie pijlers: Vehicle Contract Manufacturing (VCM), Mobility Innovation Centre (MIC) en VDL Groei Allocatie (VGA).
Miel Timmers licht het toe: “In die eerste pijler hebben we gesteld dat we met diverse partijen in gesprek zijn om voor hen auto’s te gaan produceren in Born. Die belangstelling is in een aantal gevallen concreet. We hebben er vertrouwen in dat we vermoedelijk op korte termijn een samenwerking of contract kunnen ondertekenen voor de bouw van auto’s. Dit kan een compleet voertuig zijn, of het afmonteren van een gedeeltelijk opgebouwde auto of carrosserie.”

VDL Bus gaat naar Born

In het kader van de derde pijler (VDL Groei Allocatie) worden onderdelen van VDL naar Born verhuisd, zoals VDL Bus Venlo. Dat wordt per 1 januari in een hal van Nedcar ondergebracht. De activiteit zal daarbij worden omgedoopt naar VDL Special Vehicles. VDL verwacht dat de werkgelegenheid van dit onderdeel in Born in enkele jaren groeit van 120 naar ongeveer 500 medewerkers.

Xbus en Evetta

Er zijn al enkele voorbeelden van de mogelijke samenwerking met bedrijven uit de automotive. Die zijn echter niet groot genoeg om de capaciteit van de fabriek te benutten. Het bedrijf Electric Brands wil in Born de e-stadsauto Evetta en de modulaire Xbus laten produceren. Volgens de Telegraaf is VDL een samenwerking aangegaan met Gotec Brake Disc Coating (GBDC) voor het coaten van remschijven in Born. Bovendien is in Born een demolijn in gebruik genomen om batterijen voor EV’s te assembleren. Daarmee wil VDL autofabrikanten overhalen om hun batterijen bij Nedcar te laten assembleren.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.