‘EU en Duitsland ‘op goede weg’ over verkoopverbod verbrandingsmotoren’

verbod op verbrandingsmotor • Bondskanselier Scholz en Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zijn nog druk in gesprek, maar een oplossing is de komende dagen nog niet waarschijnlijk.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De Europese Commissie is nog druk in gesprek met Duitsland. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie zet alles op alles om een oplossing te vinden voor de ontstane situatie met Duitsland dat een stokje wil steken voor het verkoopverbod van verbrandingsmotoren dat vanaf 2035 zou moeten ingaan, zo melden internationale persbureaus.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie spraken afgelopen weekend met elkaar om tot een oplossing te komen. De gesprekken zouden ‘constructief’ zijn verlopen, ‘we zijn op de goede weg’, aldus beide, maar de verwachting is dat er de komende dagen nog geen definitief compromis zal zijn bereikt.

Openstaan

Duitsland pleit ervoor dat er een uitzondering op de regel komt en er na het verkoopverbod in 2035 nog wel verbrandingsauto’s mogen worden verkocht die op e-fuels rijden. Volgens Scholz hangt alles dan ook af wat er op dit hoofdstuk kan worden afgesproken. Duitsland beaamt dat klimaatneutraliteit het doel blijft, maar vindt dat er de EU moet openstaan voor verschillende oplossingen.

Formaliteit

Het protest van Duitsland tegen het Europese besluit komt in een laat stadium; vandaag zouden de 27 lidstaten van de EU hier een definitief besluit over nemen. Iets dat eigenlijk nog als een formaliteit werd beschouwd, totdat Duitsland protest aantekende. De vrees is nu dat de klimaatagenda van de EU hiermee vertraging gaat oplopen. Wijzigingen in dit Europese besluit zou namelijk nog maanden kunnen duren. Het verkoopverbod op verbrandingsmotoren is binnen de EU één van de belangrijkste pijlers om de klimaatdoelen te behalen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

‘EU en Duitsland ‘op goede weg’ over verkoopverbod verbrandingsmotoren’ | Automotive Online

‘EU en Duitsland ‘op goede weg’ over verkoopverbod verbrandingsmotoren’

verbod op verbrandingsmotor • Bondskanselier Scholz en Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zijn nog druk in gesprek, maar een oplossing is de komende dagen nog niet waarschijnlijk.
Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
De Europese Commissie is nog druk in gesprek met Duitsland. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie zet alles op alles om een oplossing te vinden voor de ontstane situatie met Duitsland dat een stokje wil steken voor het verkoopverbod van verbrandingsmotoren dat vanaf 2035 zou moeten ingaan, zo melden internationale persbureaus.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie spraken afgelopen weekend met elkaar om tot een oplossing te komen. De gesprekken zouden ‘constructief’ zijn verlopen, ‘we zijn op de goede weg’, aldus beide, maar de verwachting is dat er de komende dagen nog geen definitief compromis zal zijn bereikt.

Openstaan

Duitsland pleit ervoor dat er een uitzondering op de regel komt en er na het verkoopverbod in 2035 nog wel verbrandingsauto’s mogen worden verkocht die op e-fuels rijden. Volgens Scholz hangt alles dan ook af wat er op dit hoofdstuk kan worden afgesproken. Duitsland beaamt dat klimaatneutraliteit het doel blijft, maar vindt dat er de EU moet openstaan voor verschillende oplossingen.

Formaliteit

Het protest van Duitsland tegen het Europese besluit komt in een laat stadium; vandaag zouden de 27 lidstaten van de EU hier een definitief besluit over nemen. Iets dat eigenlijk nog als een formaliteit werd beschouwd, totdat Duitsland protest aantekende. De vrees is nu dat de klimaatagenda van de EU hiermee vertraging gaat oplopen. Wijzigingen in dit Europese besluit zou namelijk nog maanden kunnen duren. Het verkoopverbod op verbrandingsmotoren is binnen de EU één van de belangrijkste pijlers om de klimaatdoelen te behalen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.