‘EU probeert verkoopverbod op verbrandingsmotoren te redden’ (Update)

verbod op verbrandingsmotor • De stemming die dinsdag zou plaatsvinden is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Zonder een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten kan de verordening geen wet worden. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie worstelt om het ​​plan te redden dat de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor per 2035 effectief verbiedt. Duitsland en Italië dreigen de overeenkomst te blokkeren, aldus Automotive News Europe.

In een mogelijk compromis zoekt Duitsland naar garanties op een vrijstelling voor klimaatneutrale synthetische brandstoffen. De last-minute tussenkomst van het Duitse transportministerie heeft wat normaal gesproken een formaliteit zou zijn in de war gegooid. Duitsland nam in oktober deel aan een definitief akkoord met het parlement en het is hoogst ongebruikelijk om na een zogenaamd trialoogakkoord alsnog te dreigen met het intrekken van de steun.

De voorbereidingen voor de stemming op dinsdag werden uitgesteld tot vrijdag omdat Duitsland dreigde zich van stemming te onthouden en Italië zei dat het de vorig jaar overeengekomen CO2-wetgeving eveneens zou verwerpen. Ook Polen en Hongarije zouden overwegen tegen te stemmen. Zonder deze landen is er geen gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten en kan de verordening geen wet worden.

De Duitse minister van Transport Volker Wissing sprak met Frans Timmermans, de klimaatchef van de EU, om het voorstel te bespreken. Hij liet daarna weten dat als er nu gestemd moet worden hij tegen zou stemmen. Volgens internationale media probeert commissievoorzitter Ursula von der Leyen nu de Duitse regeringspartij FDP te overtuigen hun blokkade te laten varen. De grootste regeringspartij, SDP, staat wel achter het voorstel.

Update 3 maart:
Vanochtend heeft Zweden, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, laten weten dat de stemming voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Geplaatst in rubriek:
Nienke Eusterbrock
Nienke Eusterbrock

Nienke Eusterbrock is redacteur bij Automotive.

‘EU probeert verkoopverbod op verbrandingsmotoren te redden’ (Update) | Automotive Online

‘EU probeert verkoopverbod op verbrandingsmotoren te redden’ (Update)

verbod op verbrandingsmotor • De stemming die dinsdag zou plaatsvinden is voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
• Laatste update:
Zonder een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten kan de verordening geen wet worden. (Foto: Shutterstock)

De Europese Unie worstelt om het ​​plan te redden dat de verkoop van nieuwe auto’s met verbrandingsmotor per 2035 effectief verbiedt. Duitsland en Italië dreigen de overeenkomst te blokkeren, aldus Automotive News Europe.

In een mogelijk compromis zoekt Duitsland naar garanties op een vrijstelling voor klimaatneutrale synthetische brandstoffen. De last-minute tussenkomst van het Duitse transportministerie heeft wat normaal gesproken een formaliteit zou zijn in de war gegooid. Duitsland nam in oktober deel aan een definitief akkoord met het parlement en het is hoogst ongebruikelijk om na een zogenaamd trialoogakkoord alsnog te dreigen met het intrekken van de steun.

De voorbereidingen voor de stemming op dinsdag werden uitgesteld tot vrijdag omdat Duitsland dreigde zich van stemming te onthouden en Italië zei dat het de vorig jaar overeengekomen CO2-wetgeving eveneens zou verwerpen. Ook Polen en Hongarije zouden overwegen tegen te stemmen. Zonder deze landen is er geen gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten en kan de verordening geen wet worden.

De Duitse minister van Transport Volker Wissing sprak met Frans Timmermans, de klimaatchef van de EU, om het voorstel te bespreken. Hij liet daarna weten dat als er nu gestemd moet worden hij tegen zou stemmen. Volgens internationale media probeert commissievoorzitter Ursula von der Leyen nu de Duitse regeringspartij FDP te overtuigen hun blokkade te laten varen. De grootste regeringspartij, SDP, staat wel achter het voorstel.

Update 3 maart:
Vanochtend heeft Zweden, dat dit halfjaar voorzitter is van de EU, laten weten dat de stemming voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Geplaatst in rubriek:
Nienke Eusterbrock
Nienke Eusterbrock

Nienke Eusterbrock is redacteur bij Automotive.