‘Curator wil onderzoek naar faillissement Lightyear’

Lightyear • Door het faillissement verloren honderden mensen hun baan.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
De Lightyear One bij zijn wereldwijde introductie. (Foto: Automotive)

Maarten van Ingen, curator van Friends of Lightyear, heeft vragen over de gang van zaken rondom Lightyear en wil dat de Ondernemerskamer van het Gerechtshof Amsterdam een officieel onderzoek naar het faillissement van de zonnewagenstart-up begint. Dat meldt NRC.

Van Ingen zou eventueel wanbeleid willen laten vaststellen. Er is een ‘concernenquête’ ingediend. Het verzoek wordt op 9 november bij de Ondernemingskamer behandeld.

“Het lijkt mij te makkelijk om te roepen: ja, dit is gewoon een start-up die is mislukt. Je mag ook daar bepaalde verwachtingen hebben van het bestuur, zoals het bewaken van de cashflow”, zegt Van Ingen in een gesprek met NRC. Hij zou vragen hebben in hoeverre investeerders correct zijn ingelicht.

Belangenconflict

Voor de afwikkeling van het faillissement koos de rechtbank voor Friends of Lightyear een andere curator dan Lightyear. De reden hiervoor was omdat volgens de rechter anders een belangenconflict zou ontstaan. Reinoud van Oeijen, van Holla legal & tax, werd aangesteld en doet zijn eigen onderzoek. Hij wacht zijn resultaten nog af.

De Friends of Lightyear hebben 180 miljoen euro geïnvesteerd in Lightyear. Van Ingen is in mei aangesteld als curator van de holding.

Faillissement en interesse

Lightyear is in 2016 opgericht en ging in 2022 januari failliet, nadat een investering van VDL niet doorging. Het was net nadat het eerste model in Finland in productie ging.

De Nederlandse start-up maakte in februari een kleine doorstart. De afwikkeling van het faillissement loopt nog door. In juni investeerde Koreaanse industriegigant Sunbo nog in Lightyear die het ‘een veelbelovend bedrijf’ noemde.

Analyse | Heel weinig licht in de duisternis bij Lightyear

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘Curator wil onderzoek naar faillissement Lightyear’ | Automotive Online

‘Curator wil onderzoek naar faillissement Lightyear’

Lightyear • Door het faillissement verloren honderden mensen hun baan.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
De Lightyear One bij zijn wereldwijde introductie. (Foto: Automotive)

Maarten van Ingen, curator van Friends of Lightyear, heeft vragen over de gang van zaken rondom Lightyear en wil dat de Ondernemerskamer van het Gerechtshof Amsterdam een officieel onderzoek naar het faillissement van de zonnewagenstart-up begint. Dat meldt NRC.

Van Ingen zou eventueel wanbeleid willen laten vaststellen. Er is een ‘concernenquête’ ingediend. Het verzoek wordt op 9 november bij de Ondernemingskamer behandeld.

“Het lijkt mij te makkelijk om te roepen: ja, dit is gewoon een start-up die is mislukt. Je mag ook daar bepaalde verwachtingen hebben van het bestuur, zoals het bewaken van de cashflow”, zegt Van Ingen in een gesprek met NRC. Hij zou vragen hebben in hoeverre investeerders correct zijn ingelicht.

Belangenconflict

Voor de afwikkeling van het faillissement koos de rechtbank voor Friends of Lightyear een andere curator dan Lightyear. De reden hiervoor was omdat volgens de rechter anders een belangenconflict zou ontstaan. Reinoud van Oeijen, van Holla legal & tax, werd aangesteld en doet zijn eigen onderzoek. Hij wacht zijn resultaten nog af.

De Friends of Lightyear hebben 180 miljoen euro geïnvesteerd in Lightyear. Van Ingen is in mei aangesteld als curator van de holding.

Faillissement en interesse

Lightyear is in 2016 opgericht en ging in 2022 januari failliet, nadat een investering van VDL niet doorging. Het was net nadat het eerste model in Finland in productie ging.

De Nederlandse start-up maakte in februari een kleine doorstart. De afwikkeling van het faillissement loopt nog door. In juni investeerde Koreaanse industriegigant Sunbo nog in Lightyear die het ‘een veelbelovend bedrijf’ noemde.

Analyse | Heel weinig licht in de duisternis bij Lightyear

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.