Boete van 100 miljoen euro voor Continental vanwege rol dieselschandaal

Dieselgate • Het boetebedrag bestaat voor 95 miljoen euro uit de winst die het bedrijf maakte met de verkoop van die onderdelen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

De Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental heeft een boete gekregen van 100 miljoen euro voor zijn rol bij het sjoemeldieselschandaal bij Volkswagen, zo meldt ANP. Volgens de Duitse autoriteiten heeft Continental niet genoeg gedaan om te voorkomen dat het bedrijf en werknemers werden betrokken bij de zaak.

Continental werd al langer onderzocht door openbaar aanklagers in verband met het schandaal. Het Duitse bedrijf is een belangrijke toeleverancier van Volkswagen en leverde ook onderdelen die in VW-dieselmotoren werden gebruikt. De sjoemelsoftware, waarmee de motoren tijdens tests van toezichthouders schoner waren dan bij normaal gebruik, werd echter geleverd door concurrent Bosch.

Volgens de autoriteiten in Hannover had Continental beter toezicht moeten houden op het gebruik van zijn motorcontrolesystemen die de uitstootfraude mogelijk maakten. Het bedrijf werkte wel goed mee met het onderzoek, aldus de aanklagers. Het boetebedrag bestaat voor 95 miljoen euro uit de winst die het bedrijf maakte met de verkoop van die onderdelen.

Reorganisatie

Continental staat ondertussen onder druk om kosten te verlagen, terwijl het moet investeren in nieuwe technologieën. Het bedrijf had eerder dit jaar al aangegeven dat de wereldwijde auto-output waarschijnlijk vlak zal zijn en waarschuwde voor hogere personeelskosten die de winst zullen drukken.

De bandenmaker schrapte eerde zo’n 7.150 banen bij zijn tak voor auto-onderdelen. De fabrikant wil op die manier kosten besparen en het bedrijf beter laten concurreren in de overgang naar elektrische auto’s.

Continental waarschuwt dat zijn omzet en winst onder druk staan door de zwakte op de Europese automarkt en prijsonderhandelingen met autofabrikanten.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.