RDW: nieuwe versie kentekenbewijs komt in juni

Kentekenbewijs • Er komen onder andere meer veiligheidskenmerken op de nieuwe kentekenbewijzen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Linkedin)

Het kentekenbewijs gaat veranderen, zo krijgen de kaarten die vanaf half juni uitgegeven worden een nieuw uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. Dat meldt de RDW. De eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven geldig.

In 2014 introduceerde de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat. Nu, tien jaar later, volgt een vernieuwde versie. Daarnaast wordt straks geen conformiteitsbewijs meer uitgegeven voor lichte bedrijfsauto’s. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs waarop de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van voertuig staat.

Aanpassingen kentekenbewijs

Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs eindigde na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen, stelt de RDW. “Dit moment hebben we ook aangegrepen om het kentekenbewijs te vernieuwen. De zichtbaarste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken. Al zijn deze veiligheidskenmerken niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig”, vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie.

Een andere wijziging is op de achterzijde van het kentekenbewijs. “Hier staan alleen de gegevens die verplicht en van toepassing zijn voor de betreffende voertuigcategorie. Het aantal staanplaatsen zie je bijvoorbeeld niet meer terug op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto”, aldus Holland.

Criminaliteit

Eerder werd duidelijk dat criminelen steeds vaker gehuurde of geleasede auto’s verkopen met valse papieren, zo meldde het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op basis van politiecijfers. De politie kreeg in 2023 bijna 1.300 aangiftes van verduistering, zoals deze vorm van criminaliteit heet. Ter vergelijking: in 2016 waren dit er nog 450.

“Een verduisterd voertuig hoef je niet te hacken, je krijgt een originele sleutel en soms zelfs een origineel kentekenbewijs”, vertelde Rudi Welling, manager bij het LIV, destijds. “Dit geeft criminelen de tijd om ongehinderd door Europa te rijden en het voertuig te verkopen, vaak met valse of vervalste papieren, aan een nietsvermoedende koper. De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt dit vaak pas na enige tijd.”

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

RDW: nieuwe versie kentekenbewijs komt in juni | Automotive Online

RDW: nieuwe versie kentekenbewijs komt in juni

Kentekenbewijs • Er komen onder andere meer veiligheidskenmerken op de nieuwe kentekenbewijzen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Linkedin)

Het kentekenbewijs gaat veranderen, zo krijgen de kaarten die vanaf half juni uitgegeven worden een nieuw uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. Dat meldt de RDW. De eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven geldig.

In 2014 introduceerde de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat. Nu, tien jaar later, volgt een vernieuwde versie. Daarnaast wordt straks geen conformiteitsbewijs meer uitgegeven voor lichte bedrijfsauto’s. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs waarop de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van voertuig staat.

Aanpassingen kentekenbewijs

Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs eindigde na 10 jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen, stelt de RDW. “Dit moment hebben we ook aangegrepen om het kentekenbewijs te vernieuwen. De zichtbaarste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken. Al zijn deze veiligheidskenmerken niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig”, vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie.

Een andere wijziging is op de achterzijde van het kentekenbewijs. “Hier staan alleen de gegevens die verplicht en van toepassing zijn voor de betreffende voertuigcategorie. Het aantal staanplaatsen zie je bijvoorbeeld niet meer terug op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto”, aldus Holland.

Criminaliteit

Eerder werd duidelijk dat criminelen steeds vaker gehuurde of geleasede auto’s verkopen met valse papieren, zo meldde het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) op basis van politiecijfers. De politie kreeg in 2023 bijna 1.300 aangiftes van verduistering, zoals deze vorm van criminaliteit heet. Ter vergelijking: in 2016 waren dit er nog 450.

“Een verduisterd voertuig hoef je niet te hacken, je krijgt een originele sleutel en soms zelfs een origineel kentekenbewijs”, vertelde Rudi Welling, manager bij het LIV, destijds. “Dit geeft criminelen de tijd om ongehinderd door Europa te rijden en het voertuig te verkopen, vaak met valse of vervalste papieren, aan een nietsvermoedende koper. De lease- of verhuurmaatschappij ontdekt dit vaak pas na enige tijd.”

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.