Onderzoek: bpm niet hoger door WLTP

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Volgens een second opinion onderzoek wordt de bpm niet hoger in de WLTP-cyclus. (Foto: Shutterstock)

De omzetting naar de WLTP-testmethodiek als grondslag voor de bpm-berekening gebeurt budgetneutraal. Dat blijkt uit een second opiniononderzoek dat professor Carl Koopmans uitvoerde in opdracht van de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juli geldt de WLTP als basis voor de bpm-berekeningen in plaats van de NEDC-test. De afspraak was dat deze omzetting kostenneutraal zou zijn. Volgens het onderzoek van TNO namens Financiën was dat ook, maar uit een onderzoek van KPMG namens de autobranche zou blijken dat de omzetting zou leiden tot een hogere bpm opbrengst.

Hierop eiste de Tweede Kamer een second opinion. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag door staatssecretaris Hans Vijlbrief naar de Kamer gestuurd. Volgens onderzoeker Koopmans klopt de bevinding van TNO wel degelijk dat een hogere bpm komt doordat de “WLTP-auto’s zwaarder en krachtiger zijn”. Hij stelt dat het KPMG-onderzoek niet representatief is geweest. Hetzelfde geldt volgens hem voor een ander onderzoek, van Jato.

Ook de achterliggende berekening voor de omzetting van de tabel zou correct zijn uitgevoerd, aldus de professor. “Ook is de bpm-tabel op een correcte wijze omgezet, zodanig dat macro budgetneutraliteit is bereikt.”

BPM daalt

Uit de second opinion blijkt dat de bpm voor de tien meest verkochte auto’s met gemiddeld tien procent daalt. Voor de twintig meest verkochte modellen daalt de bpm met gemiddeld zes procent. Voor alle verkochte auto’s samen is de omzetting budgettair neutraal berekend en verandert de totale bpm-opbrengst naar verwachting niet door de omzetting, staat in de conclusie.

De onderzoeker doet in zijn second opinion wel de aanbeveling aan het ministerie van Financiën om de tabel flexibeler te maken, bijvoorbeeld met een apart model voor diesels en benzine. Die aanbeveling legt Vijlbrief naast zich neer. “Een onderscheid tussen benzine en dieselauto’s in de bpm tabellen, naast de al bestaande CO2-gerelateerde dieseltoeslag, vind ik niet wenselijk”, schrijft Hans Vijlbrief in zijn reactie aan de Tweede Kamer. “De ratio van de invoering van een brandstofonafhankelijke tabel (Wet uitwerking Autobrief I) is juist dat de basis voor de CO2-gerelateerde heffing geen onderscheid maakt tussen de verschillende brandstoffen. De enige uitzondering is hierop is de CO2-gerelateerde dieseltoeslag.”

Brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging melden gezamenlijk aan Automotive de uitkomst te zullen bestuderen en later met een reactie te komen.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Onderzoek: bpm niet hoger door WLTP | Automotive Online

Onderzoek: bpm niet hoger door WLTP

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Volgens een second opinion onderzoek wordt de bpm niet hoger in de WLTP-cyclus. (Foto: Shutterstock)

De omzetting naar de WLTP-testmethodiek als grondslag voor de bpm-berekening gebeurt budgetneutraal. Dat blijkt uit een second opiniononderzoek dat professor Carl Koopmans uitvoerde in opdracht van de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juli geldt de WLTP als basis voor de bpm-berekeningen in plaats van de NEDC-test. De afspraak was dat deze omzetting kostenneutraal zou zijn. Volgens het onderzoek van TNO namens Financiën was dat ook, maar uit een onderzoek van KPMG namens de autobranche zou blijken dat de omzetting zou leiden tot een hogere bpm opbrengst.

Hierop eiste de Tweede Kamer een second opinion. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag door staatssecretaris Hans Vijlbrief naar de Kamer gestuurd. Volgens onderzoeker Koopmans klopt de bevinding van TNO wel degelijk dat een hogere bpm komt doordat de “WLTP-auto’s zwaarder en krachtiger zijn”. Hij stelt dat het KPMG-onderzoek niet representatief is geweest. Hetzelfde geldt volgens hem voor een ander onderzoek, van Jato.

Ook de achterliggende berekening voor de omzetting van de tabel zou correct zijn uitgevoerd, aldus de professor. “Ook is de bpm-tabel op een correcte wijze omgezet, zodanig dat macro budgetneutraliteit is bereikt.”

BPM daalt

Uit de second opinion blijkt dat de bpm voor de tien meest verkochte auto’s met gemiddeld tien procent daalt. Voor de twintig meest verkochte modellen daalt de bpm met gemiddeld zes procent. Voor alle verkochte auto’s samen is de omzetting budgettair neutraal berekend en verandert de totale bpm-opbrengst naar verwachting niet door de omzetting, staat in de conclusie.

De onderzoeker doet in zijn second opinion wel de aanbeveling aan het ministerie van Financiën om de tabel flexibeler te maken, bijvoorbeeld met een apart model voor diesels en benzine. Die aanbeveling legt Vijlbrief naast zich neer. “Een onderscheid tussen benzine en dieselauto’s in de bpm tabellen, naast de al bestaande CO2-gerelateerde dieseltoeslag, vind ik niet wenselijk”, schrijft Hans Vijlbrief in zijn reactie aan de Tweede Kamer. “De ratio van de invoering van een brandstofonafhankelijke tabel (Wet uitwerking Autobrief I) is juist dat de basis voor de CO2-gerelateerde heffing geen onderscheid maakt tussen de verschillende brandstoffen. De enige uitzondering is hierop is de CO2-gerelateerde dieseltoeslag.”

Brancheverenigingen Bovag en RAI Vereniging melden gezamenlijk aan Automotive de uitkomst te zullen bestuderen en later met een reactie te komen.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.