Belastingdebat: Kamerlid Erkens pleit voor digitale bpm-aangifte

BPM-aangifte • De aangifte gebeurt nu nog steeds per post.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer heeft Kamerlid Silvio Erkens (VVD) aandacht gevraagd voor een digitale bpm-aangifte. Erkens heeft staatssecretaris Van Rij gevraagd of er een mogelijkheid is om het aangifteproces te digitaliseren.

“Het gaat er vooral om dat ondernemers tenminste tot 2027 hun aangifte moeten uitprinten en opsturen die dan vervolgens ingescand moet worden door de Belastingdienst. Anno 2023 is dat best wel gedateerd. Ik denk dat we het ook makkelijker kunnen maken. (…) Wat is er mogelijk om dit naar voren te halen, juist ook gelet op het motto “leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker”? In die hoedanigheid zou ik dat ook willen voorstellen voor de bpm-aangifte”, aldus Erkens.

Door de modernisering van de ICT-systemen bij de Belastingdienst is een digitale bpm-aangifte voor 2027 niet mogelijk, antwoordde de staatssecretaris. Hij heeft wel toegezegd te onderzoeken of de RDW een rol kan spelen en in hoeverre invoering van een digitale bpm-aangifte versneld kan worden.

Bovag is blij met de aandacht. “We hebben hier bij de behandeling van het Belastingplan aandacht voor gevraagd. Een digitale aangifte is niet alleen efficiënter voor de importerende partij, het vergemakkelijkt ook handhaving en voorkomt fraude”, stelt de branchevereniging op haar website. Bovag wil zich inzetten om in dit proces ook de digitale koerslijsten en het VIN-nummer te betrekken, om zo de digitale bpm-aangifte dichterbij te brengen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Belastingdebat: Kamerlid Erkens pleit voor digitale bpm-aangifte | Automotive Online

Belastingdebat: Kamerlid Erkens pleit voor digitale bpm-aangifte

BPM-aangifte • De aangifte gebeurt nu nog steeds per post.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Bij de behandeling van het Belastingplan in de Tweede Kamer heeft Kamerlid Silvio Erkens (VVD) aandacht gevraagd voor een digitale bpm-aangifte. Erkens heeft staatssecretaris Van Rij gevraagd of er een mogelijkheid is om het aangifteproces te digitaliseren.

“Het gaat er vooral om dat ondernemers tenminste tot 2027 hun aangifte moeten uitprinten en opsturen die dan vervolgens ingescand moet worden door de Belastingdienst. Anno 2023 is dat best wel gedateerd. Ik denk dat we het ook makkelijker kunnen maken. (…) Wat is er mogelijk om dit naar voren te halen, juist ook gelet op het motto “leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker”? In die hoedanigheid zou ik dat ook willen voorstellen voor de bpm-aangifte”, aldus Erkens.

Door de modernisering van de ICT-systemen bij de Belastingdienst is een digitale bpm-aangifte voor 2027 niet mogelijk, antwoordde de staatssecretaris. Hij heeft wel toegezegd te onderzoeken of de RDW een rol kan spelen en in hoeverre invoering van een digitale bpm-aangifte versneld kan worden.

Bovag is blij met de aandacht. “We hebben hier bij de behandeling van het Belastingplan aandacht voor gevraagd. Een digitale aangifte is niet alleen efficiënter voor de importerende partij, het vergemakkelijkt ook handhaving en voorkomt fraude”, stelt de branchevereniging op haar website. Bovag wil zich inzetten om in dit proces ook de digitale koerslijsten en het VIN-nummer te betrekken, om zo de digitale bpm-aangifte dichterbij te brengen.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.