Leaseplan kampt in Q3 met forse afschrijving door dalende Turkse munt

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Leaseplan-dochter Carnext is afgelopen kwartaal licht gegroeid (foto: Leaseplan)

Leaseplan verloor in het derde kwartaal 48 procent van de winst, die zakte naar 67 miljoen euro. Dit blijkt uit het kwartaalbericht. De oorzaak is volgens een toelichting door ceo Tex Gunning de “buitengewone daling van de Turkse lira van de afgelopen periode”. Op het wagenpark in Turkije werd 73 miljoen afgeschreven. Na afloop van het leasecontract worden de auto’s verkocht in lokale valuta. Deze auto’s brengen nu, in euro’s gemeten, een stuk minder op.

Wanneer de Turkse afschrijving buiten beschouwing blijft, verbeterde de nettowinst met 6 procent tot 147 miljoen euro, ten opzichte van Q3 vorig jaar. Ook het wagenpark steeg: met bijna 7 procent tot ruim 1,8 miljoen voertuigen.

Leaseplan-dochter Carnext, de digitale verkoopsite voor occasions, is licht gegroeid. Carnext is actief in achttien landen; drie landen meer dan vorig kwartaal. De totale verkoop steeg met 4,1 procent naar 64.700 auto’s. Groei zit vooral in de verkoop B2C: die steeg met 75 procent ten opzichte van vorig jaar, naar 13.250 auto’s. 

Leaseplan wordt de laatste maanden omringd door minder positief nieuws. Tot tweemaal toe werd een beursgang afgeblazen en vorige week werd bekend dat financieel directeur Gijsbert de Zoeten en operationeel directeur Europa Marco van Kalleveen van Leaseplan met onmiddellijke ingang zijn opgestapt. Er werd geen reden voor het plotselinge vertrek gegeven.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Reacties

  • Wilco van Engelenburg

    Leaseplan-dochter Carnext is afgelopen kwartaal licht gegroeid (foto: Leaseplan)

    Correctie foto / impressie door http://www.guidobakker.nl Architektenburo Guido Bakker