Zeekr haalt 441 miljoen dollar op bij Wallstreet-debuut

Zeekr • Andere Geely-merken, zoals Polestar, presteren slechter op de beurs.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Een flagship winkel in Wuhan, China (Foto: Shutterstock)

Het Chinese merk Zeekr heeft bij het debuut op Wallstreet 441 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan waarop op voorhand werd gehoopt. Het is de grootste beursgang in de VS door een in China gevestigd bedrijf sinds 2021. Dat melden verschillende internationale persbureau’s.

Zeekr verkocht 21 miljoen Amerikaanse aandelen, 3,5 miljoen meer dan gepland. Een aantal bestaande aandeelhouders van Zeekr, waaronder Geely Auto, Mobileye en Catl hebben 70 procent van de aandelen opgekocht, de rest bleef over voor particuliere beleggers. De marktwaarde van Zeekr komt uit op 5,2 miljard dollar.

Andere Geely-merken, zoals Polestar, presteren slechter op de beurs. De koers van Polestar staat inmiddels op 0,15 dollar: een daling van 85 procent ten opzichte van de waarde waartegen het drie jaar geleden naar de beurs trok. Volvo Cars verloor in zijn driejarige beurscarriere bijna de helft van zijn waardering. Lotus, dat in februari naar Wall Street trok, is inmiddels ook al de helft van zijn initiële waardering kwijt.

Zeekr is een van de nieuwkomers op de Nederlandse markt en wordt derhalve meegenomen in de AM Powerranking waarin de slagingskans van alle nieuwe merken wordt ingeschat. De slagingskans van Zeekr is ‘klein/redelijk’. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

Zeekr haalt 441 miljoen dollar op bij Wallstreet-debuut | Automotive Online

Zeekr haalt 441 miljoen dollar op bij Wallstreet-debuut

Zeekr • Andere Geely-merken, zoals Polestar, presteren slechter op de beurs.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Een flagship winkel in Wuhan, China (Foto: Shutterstock)

Het Chinese merk Zeekr heeft bij het debuut op Wallstreet 441 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan waarop op voorhand werd gehoopt. Het is de grootste beursgang in de VS door een in China gevestigd bedrijf sinds 2021. Dat melden verschillende internationale persbureau’s.

Zeekr verkocht 21 miljoen Amerikaanse aandelen, 3,5 miljoen meer dan gepland. Een aantal bestaande aandeelhouders van Zeekr, waaronder Geely Auto, Mobileye en Catl hebben 70 procent van de aandelen opgekocht, de rest bleef over voor particuliere beleggers. De marktwaarde van Zeekr komt uit op 5,2 miljard dollar.

Andere Geely-merken, zoals Polestar, presteren slechter op de beurs. De koers van Polestar staat inmiddels op 0,15 dollar: een daling van 85 procent ten opzichte van de waarde waartegen het drie jaar geleden naar de beurs trok. Volvo Cars verloor in zijn driejarige beurscarriere bijna de helft van zijn waardering. Lotus, dat in februari naar Wall Street trok, is inmiddels ook al de helft van zijn initiële waardering kwijt.

Zeekr is een van de nieuwkomers op de Nederlandse markt en wordt derhalve meegenomen in de AM Powerranking waarin de slagingskans van alle nieuwe merken wordt ingeschat. De slagingskans van Zeekr is ‘klein/redelijk’. Lees hier meer. 

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.