VDA: Wereldwijde autoproductie lager dan verwacht

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De wereldwijde autoproductie loopt terug. (Foto: Shutterstock)

De Duitse belangenvereniging VDA heeft de prognose voor de wereldwijde autoverkopen teruggedraaid naar 71,4 miljoen exemplaren. Dat zou vrijwel evenveel zijn als in 2021. Dit meldt het Verband der Automobilindustrie in een persbericht.

“Die zwarte 0 procent groei betekent dan wel 9,2 miljoen personenauto’s minder dan in pre-corona jaar 2019 en zelfs 13 miljoen minder dan in 2018,’’ schrijft VDA. “Hoewel de Chinese automarkt zich (…) met een grote dynamiek herstelt, worden de verwachtingen voor de VS en Europa vooral door de hoge inflatie en door de rente-ommezwaai gedempt. Dit verslechtert de financieringsomstandigheden voor de consumenten en vermindert de koopkracht.”

Verwachtingen Europa

Voor Europa gaat het VDA nu uit van 11,3 miljoen personenauto’s. Dit zou 4 procent minder zijn dan vorig jaar. Tot nu toe dacht VDA dat de verkopen in 2022 nagenoeg even hoog uit zouden komen als vorig jaar, mede door het aanhoudende chiptekort. VDA schrijft: “In Europa heeft de Russische aanval op Oekraïne voor toenemende tekorten in de productieketen gezorgd. De eerder voor de tweede jaarhelft verwachte ontspanning van de leveringsproblemen valt minder sterk uit. Ook de dalende koopkracht zal voor negatieve effecten zorgen.”

In Nederland eindigde de nieuwverkoop van auto’s in augustus na vijf maanden eindelijk weer in de plus.

Voorraden historisch laag VS

Voor de VS denkt het VDA nu aan een daling met 7 procent naar 13,8 miljoen exemplaren. Daar is het probleem vooral dat de voorraden bij de dealers tot een historisch laag niveau zijn gedaald door de lagere autoproductie. Bovendien verhoogt de Amerikaanse centrale bank de rente nu in snel tempo waardoor consumentenkrediet, bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, aanzienlijk moeilijker te krijgen is.

China, toch al de grootste automarkt ter wereld, is een positieve uitschieter. Hier verwacht het VDA een groei van 9 procent naar 23 miljoen voertuigen. Eerder dacht de Duitse organisatie nog dat de Chinese automarkt dit jaar met hooguit 3 procent zou groeien maar de laatste tijd schieten de verkopen weer met dubbele cijfers de hoogte in. “Vooral de steunmaatregelen van de overheid zorgen voor de nodige wind in de rug.”

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.

VDA: Wereldwijde autoproductie lager dan verwacht | Automotive Online

VDA: Wereldwijde autoproductie lager dan verwacht

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
De wereldwijde autoproductie loopt terug. (Foto: Shutterstock)

De Duitse belangenvereniging VDA heeft de prognose voor de wereldwijde autoverkopen teruggedraaid naar 71,4 miljoen exemplaren. Dat zou vrijwel evenveel zijn als in 2021. Dit meldt het Verband der Automobilindustrie in een persbericht.

“Die zwarte 0 procent groei betekent dan wel 9,2 miljoen personenauto’s minder dan in pre-corona jaar 2019 en zelfs 13 miljoen minder dan in 2018,’’ schrijft VDA. “Hoewel de Chinese automarkt zich (…) met een grote dynamiek herstelt, worden de verwachtingen voor de VS en Europa vooral door de hoge inflatie en door de rente-ommezwaai gedempt. Dit verslechtert de financieringsomstandigheden voor de consumenten en vermindert de koopkracht.”

Verwachtingen Europa

Voor Europa gaat het VDA nu uit van 11,3 miljoen personenauto’s. Dit zou 4 procent minder zijn dan vorig jaar. Tot nu toe dacht VDA dat de verkopen in 2022 nagenoeg even hoog uit zouden komen als vorig jaar, mede door het aanhoudende chiptekort. VDA schrijft: “In Europa heeft de Russische aanval op Oekraïne voor toenemende tekorten in de productieketen gezorgd. De eerder voor de tweede jaarhelft verwachte ontspanning van de leveringsproblemen valt minder sterk uit. Ook de dalende koopkracht zal voor negatieve effecten zorgen.”

In Nederland eindigde de nieuwverkoop van auto’s in augustus na vijf maanden eindelijk weer in de plus.

Voorraden historisch laag VS

Voor de VS denkt het VDA nu aan een daling met 7 procent naar 13,8 miljoen exemplaren. Daar is het probleem vooral dat de voorraden bij de dealers tot een historisch laag niveau zijn gedaald door de lagere autoproductie. Bovendien verhoogt de Amerikaanse centrale bank de rente nu in snel tempo waardoor consumentenkrediet, bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, aanzienlijk moeilijker te krijgen is.

China, toch al de grootste automarkt ter wereld, is een positieve uitschieter. Hier verwacht het VDA een groei van 9 procent naar 23 miljoen voertuigen. Eerder dacht de Duitse organisatie nog dat de Chinese automarkt dit jaar met hooguit 3 procent zou groeien maar de laatste tijd schieten de verkopen weer met dubbele cijfers de hoogte in. “Vooral de steunmaatregelen van de overheid zorgen voor de nodige wind in de rug.”

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.