RDW pakt illegale online apk’s aan

APK • Er is door de RDW aangifte gedaan en één persoon is na onderzoek door de politie aangehouden.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(Foto: Shutterstock)

Onlangs heeft de RDW een onderzoek gedaan naar bedrijven en personen die verdacht worden van oplichting en fraude met het aanbieden van illegale online apk’s. Dit gebeurt vaak via social media. Het onderzoek heeft geleid tot meerdere interventies. Er is door de RDW aangifte gedaan en één persoon is na onderzoek door de politie aangehouden.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de RDW verder bij 34 apk-bedrijven met een RDW-erkenning een interventie uitgevoerd, variërend van een waarschuwing tot een definitieve intrekking van de bevoegdheid om apk te mogen uitvoeren. Daarnaast werd van 12 keurmeesters de keuringsbevoegdheid ingetrokken voor een periode van 6 of 12 maanden. Tot slot zijn van 350 voertuigen de apk ongeldig verklaard, omdat deze (bewezen) niet is uitgevoerd. De voertuigeigenaren hebben de apk alsnog moeten laten uitvoeren.

Deze week werd celstraf geëist tegen de eigenaar van een apk-keuringsbedrijf in Rotterdam voor het goedkeuren van een gebrekkige auto die was betrokken bij een noodlottig ongeval.

Intrekken

Zodra de RDW constateert dat een bedrijf illegale online apk’s uitvoert, wordt de erkenning ingetrokken en ook de bevoegdheid van de betrokken apk-keurmeesters. Ook vervalt de apk-datum als de RDW vaststelt dat de auto illegaal gekeurd is. De auto moet dan opnieuw worden gekeurd.

Garagebedrijven en apk-keurmeesters worden steekproefsgewijs datagestuurd gecontroleerd door de RDW. Dat betekent dat goed presterende garages en keurmeesters minder vaak een steekproef krijgen opgelegd en minder goed presterende autobedrijven juist vaker.

Garagebedrijven en apk-keurmeesters die regelmatig fouten maken, kunnen hun bevoegdheid verliezen om apk’s te mogen uitvoeren. Garages en keurmeesters die zeer slecht presteren, kunnen door de RDW uitgesloten worden van de bevoegdheid om te keuren.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.