NXP, Bosch en Infineon participeren in mega-chipfabriek in Dresden

Chiptekort • De belangrijkste aandeelhouder is het Taiwanese TSMC.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Het Nederlandse NXP participeert samen met Bosch en Infineon in de joint venture voor een nieuwe Europese fabriek voor microchips, die in Dresden wordt gebouwd door TSMC. Dit melden de betrokken partijen.

De fabriek, die circa 10 miljard euro gaat kosten, komt in het Duitse Dresden. Een groot deel van het benodigde kapitaal bestaat uit steun van de Europese Unie en de Duitse regering. Volgens diverse Duitse media zou Duitsland tot 5 miljard euro bijdragen. NXP, Bosch en Infineon nemen elk voor 10 procent deel. De joint venture komt voor de overige 70 procent in handen van TSMC, ’s werelds grootste chipfabrikant, met de zetel in Taiwan.

De fabriek gaat voornamelijk chips produceren voor de auto-industrie. De productie zou eind 2027 moeten beginnen. De Europese Unie zet in op eigen productie van computerchips. De afgelopen jaren werd duidelijk hoe gevoelig de auto-industrie is voor tekorten. De meeste chips komen nu nog uit het verre oosten. Dat maakt de industrie kwetsbaar voor verstoringen in de wereldhandel. De EU stimuleert samenwerkingen om daar wat aan te veranderen.

De omzet van het in Eindhoven gevestigde NXP was afgelopen jaar 12 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

NXP, Bosch en Infineon participeren in mega-chipfabriek in Dresden | Automotive Online

NXP, Bosch en Infineon participeren in mega-chipfabriek in Dresden

Chiptekort • De belangrijkste aandeelhouder is het Taiwanese TSMC.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
(Foto: Shutterstock)

Het Nederlandse NXP participeert samen met Bosch en Infineon in de joint venture voor een nieuwe Europese fabriek voor microchips, die in Dresden wordt gebouwd door TSMC. Dit melden de betrokken partijen.

De fabriek, die circa 10 miljard euro gaat kosten, komt in het Duitse Dresden. Een groot deel van het benodigde kapitaal bestaat uit steun van de Europese Unie en de Duitse regering. Volgens diverse Duitse media zou Duitsland tot 5 miljard euro bijdragen. NXP, Bosch en Infineon nemen elk voor 10 procent deel. De joint venture komt voor de overige 70 procent in handen van TSMC, ’s werelds grootste chipfabrikant, met de zetel in Taiwan.

De fabriek gaat voornamelijk chips produceren voor de auto-industrie. De productie zou eind 2027 moeten beginnen. De Europese Unie zet in op eigen productie van computerchips. De afgelopen jaren werd duidelijk hoe gevoelig de auto-industrie is voor tekorten. De meeste chips komen nu nog uit het verre oosten. Dat maakt de industrie kwetsbaar voor verstoringen in de wereldhandel. De EU stimuleert samenwerkingen om daar wat aan te veranderen.

De omzet van het in Eindhoven gevestigde NXP was afgelopen jaar 12 miljard euro.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.