Bandenbranche sluit sociaal akkoord met vakbond CNV

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Vakbond CNV heeft een sociaal akkoord bereikt met bandenbranchevereniging Vaco. (Foto: CNV)

Bandenbranchevereniging Vaco heeft een sociaal akkoord bereikt met vakbond CNV, zo meldt de vakbond vandaag. In de nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche is voor de komende twee jaar een loonsverhoging bereikt van 2,15 procent voor de banden- en wielenbranche. De nieuwe cao heeft een looptijd van 28 maanden tot aan 1 januari 2023, mits de leden van de vakbond hiermee akkoord gaan.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 juli 2021. Dit kalenderjaar levert dat de bijna 6 duizend werknemers in de bandenbranche 50 euro extra op per maand aan salaris.

Via de bedrijfs-AOW wordt het mogelijk voor medewerkers in de bandenbranche om eerder te kunnen stoppen met werken, waarbij een maximum geldt van 3 jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zogenoemd 60/80/100 regime, waarbij oudere werknemers 60 procent werken tegen 80 procent arbeidsloon. Hierbij behouden zij een volledige pensioenopbouw.

Mooi resultaat

Arie Kasper, onderhandelaar van CNV Vakmensen, noemt het sociaal akkoord een mooi resultaat. “En dat in een lastige economische tijd voor deze branche. Er is goed gepresteerd, maar er waren ook zeker tegenvallende resultaten vanwege de coronapandemie”, aldus Kasper. Onlangs bleek uit de coronamonitor van de bandenbranchevereniging dat 20 procent van de Vaco-leden een omzetverlies verwacht.

Edwin Brinksma, branchemanager van Vaco, bevestigt dat de onderhandelingen met vakbond CNV tot een resultaat hebben geleid. Hieraan voegt hij toe dat de vakbonden FNV en De Unie ook betrokken waren bij het overleg. “Er is een voorlopig onderhandelingsresultaat bereikt waar zowel onze achterban als de leden van de vakbonden mee akkoord moeten gaan. Naar alle waarschijnlijk gebeurt dit op 1 september”, zegt Brinksma. “Het is mooi dat er een breed akkoord is bereikt. Dat creëert in de huidige roerige tijd rust voor werkgevers en werknemers.”

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.