CNV: volgende week stakingen in metaal- en technieksector

Cao-onderhandelingen • Komende maandag leggen medewerkers in Friesland hun werk neer. Meer stakingen volgen de rest van de week in de regio’s Oldenzaal/Enschede (woensdag), Eindhoven en Rotterdam (donderdag), Alkmaar en Utrecht (vrijdag).
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Medewerkers in de metaal en techniek leggen volgende week hun werk neer, zo meldt het CNV in een persbericht. “Werkgevers willen een aantrekkelijke branche bieden, maar bieden een ondermaatse cao. Dat werkt niet. Genoeg is genoeg wat ons betreft. Vanaf volgende week gaan medewerkers in staking. Te beginnen maandag in de regio Friesland”, zegt CNV-onderhandelaar Johann Honders.

Het eindbod van de werkgevers bleef steken op een gemiddelde loonstijging van minder dan 5 procent voor zowel dit jaar, als volgend jaar. Werkgevers zijn niet te spreken over het ultimatum dat het CNV en de andere bonden begin deze week stelden. Het CNV probeert samen met FNV en De Unie al enige tijd te onderhandelen voor een verbeterde cao voor werkgevers actief in de klein-metaal-sector.

“Het eindbod zou een keiharde koopkrachtachteruitgang betekenen”, zegt Honders. “Wij vinden juist dat het koopkrachtverlies van de afgelopen twee cao-jaren gecompenseerd moet worden. Net als de inflatie van dit jaar. Dat komt neer op 12,5 procent loonsverhoging voor één jaar.”

Komende maandag leggen medewerkers in Friesland hun werk neer. Meer stakingen volgen de rest van de week in de regio’s Oldenzaal/Enschede (woensdag), Eindhoven en Rotterdam (donderdag), Alkmaar en Utrecht (vrijdag).

De cao Metaal en Techniek geldt voor 320 duizend werknemers in de metaal- en techniekbranche. Daaronder vallen installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden.

Meerdere eisen

Het CNV heeft meerdere eisen die de branche aantrekkelijker moet maken voor nieuw personeel. “Dat is noodzakelijk nu de personeelstekorten oplopen en de werkdruk toeneemt. Zo willen we een vaste stagevergoeding, een duurzaamheidsbudget, een minimale kilometervergoeding, meer premie voor de RVU en 5 mei als collectieve feestdag. Maar de werkgevers weigeren alles.”

Volgens Honders schieten werkgevers zich daarmee ‘in de eigen voet’. “Ze roepen steeds dat ze een aantrekkelijke branche willen zijn. Maar in plaats van een goede cao, bieden ze een loonsverhoging die ver onder de inflatie ligt”, aldus Honders.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

CNV: volgende week stakingen in metaal- en technieksector | Automotive Online

CNV: volgende week stakingen in metaal- en technieksector

Cao-onderhandelingen • Komende maandag leggen medewerkers in Friesland hun werk neer. Meer stakingen volgen de rest van de week in de regio’s Oldenzaal/Enschede (woensdag), Eindhoven en Rotterdam (donderdag), Alkmaar en Utrecht (vrijdag).
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Medewerkers in de metaal en techniek leggen volgende week hun werk neer, zo meldt het CNV in een persbericht. “Werkgevers willen een aantrekkelijke branche bieden, maar bieden een ondermaatse cao. Dat werkt niet. Genoeg is genoeg wat ons betreft. Vanaf volgende week gaan medewerkers in staking. Te beginnen maandag in de regio Friesland”, zegt CNV-onderhandelaar Johann Honders.

Het eindbod van de werkgevers bleef steken op een gemiddelde loonstijging van minder dan 5 procent voor zowel dit jaar, als volgend jaar. Werkgevers zijn niet te spreken over het ultimatum dat het CNV en de andere bonden begin deze week stelden. Het CNV probeert samen met FNV en De Unie al enige tijd te onderhandelen voor een verbeterde cao voor werkgevers actief in de klein-metaal-sector.

“Het eindbod zou een keiharde koopkrachtachteruitgang betekenen”, zegt Honders. “Wij vinden juist dat het koopkrachtverlies van de afgelopen twee cao-jaren gecompenseerd moet worden. Net als de inflatie van dit jaar. Dat komt neer op 12,5 procent loonsverhoging voor één jaar.”

Komende maandag leggen medewerkers in Friesland hun werk neer. Meer stakingen volgen de rest van de week in de regio’s Oldenzaal/Enschede (woensdag), Eindhoven en Rotterdam (donderdag), Alkmaar en Utrecht (vrijdag).

De cao Metaal en Techniek geldt voor 320 duizend werknemers in de metaal- en techniekbranche. Daaronder vallen installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden.

Meerdere eisen

Het CNV heeft meerdere eisen die de branche aantrekkelijker moet maken voor nieuw personeel. “Dat is noodzakelijk nu de personeelstekorten oplopen en de werkdruk toeneemt. Zo willen we een vaste stagevergoeding, een duurzaamheidsbudget, een minimale kilometervergoeding, meer premie voor de RVU en 5 mei als collectieve feestdag. Maar de werkgevers weigeren alles.”

Volgens Honders schieten werkgevers zich daarmee ‘in de eigen voet’. “Ze roepen steeds dat ze een aantrekkelijke branche willen zijn. Maar in plaats van een goede cao, bieden ze een loonsverhoging die ver onder de inflatie ligt”, aldus Honders.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.