CNV: Stakingen in metaal- en technieksector duren voort

Stakingen • Tot nu toe legden medewerkers op 11 plekken in Nederland hun werk 24 uur neer.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Vakbond CNV heeft een sociaal akkoord bereikt met bandenbranchevereniging Vaco.
(Foto: CNV)

De stakingen in de Metaal en Techniek (waar ook carrosseriebedrijven onder vallen) houden aan, zo meldt CNV in een persbericht.

Deze week staan er acties gepland op donderdag 23 mei in Drenthe en vrijdag 24 mei in Utrecht en Noord-Holland. De vakbonden roepen medewerkers uit die provincies op hun werk 24 uur neer te leggen. “Wij gaan net zo lang door totdat de werkgevers iets te bieden hebben waar we verder over kunnen praten”, zegt Johann Honders van het CNV.

Volgens hem is het ‘verbazend’ dat werkgeversvereniging Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) het signaal van hun medewerkers niet oppikt. “FWT roept om het hardst dat ze een aantrekkelijke sector wil zijn, al was het maar vanwege het oplopende personeelstekort. Maar ondertussen weigeren ze een fatsoenlijke loonsverhoging en laten ze hun mensen achter de inflatie aanlopen”, zegt Honders.

Stakingen

Het cao-conflict in de sector metaal- en technieksector, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu zo’n maand. Tot nu toe legden medewerkers op 11 plekken in Nederland hun werk 24 uur neer. Dat deden zij in Friesland, Twente, Rotterdam (2x), Eindhoven, Utrecht, Alkmaar, Groningen, Limburg, Gelderland en Zeeland.

Werknemers zijn ontevreden over het eindbod dat de werkgevers deden voor hun nieuwe cao. “Daarmee zouden ze er namelijk keihard in koopkracht op achteruitgaan”, stelt Honders, die eveneens meldt dat er ‘later, zo nodig, weer in andere regio’s’ wordt gestaakt.

FWT stelt overigens wel degelijk gereageerd te hebben op het eindbod van de vakbonden, zo meldde onderhandelaar Ron Follon vorige week aan AM. Follon: “We hebben het afgewezen en daarbij ook verwezen naar het eindbod dat we daarvoor gedaan hebben. Op dit moment vinden er acties en stakingen plaats. Maar acties en stakingen brengen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij. De terugkeer naar de cao-tafel wel. Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

CNV: Stakingen in metaal- en technieksector duren voort | Automotive Online

CNV: Stakingen in metaal- en technieksector duren voort

Stakingen • Tot nu toe legden medewerkers op 11 plekken in Nederland hun werk 24 uur neer.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Vakbond CNV heeft een sociaal akkoord bereikt met bandenbranchevereniging Vaco.
(Foto: CNV)

De stakingen in de Metaal en Techniek (waar ook carrosseriebedrijven onder vallen) houden aan, zo meldt CNV in een persbericht.

Deze week staan er acties gepland op donderdag 23 mei in Drenthe en vrijdag 24 mei in Utrecht en Noord-Holland. De vakbonden roepen medewerkers uit die provincies op hun werk 24 uur neer te leggen. “Wij gaan net zo lang door totdat de werkgevers iets te bieden hebben waar we verder over kunnen praten”, zegt Johann Honders van het CNV.

Volgens hem is het ‘verbazend’ dat werkgeversvereniging Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) het signaal van hun medewerkers niet oppikt. “FWT roept om het hardst dat ze een aantrekkelijke sector wil zijn, al was het maar vanwege het oplopende personeelstekort. Maar ondertussen weigeren ze een fatsoenlijke loonsverhoging en laten ze hun mensen achter de inflatie aanlopen”, zegt Honders.

Stakingen

Het cao-conflict in de sector metaal- en technieksector, waarin ongeveer 320 duizend mensen werken en waar bijvoorbeeld installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en goud- en zilversmeden onder vallen, duurt nu zo’n maand. Tot nu toe legden medewerkers op 11 plekken in Nederland hun werk 24 uur neer. Dat deden zij in Friesland, Twente, Rotterdam (2x), Eindhoven, Utrecht, Alkmaar, Groningen, Limburg, Gelderland en Zeeland.

Werknemers zijn ontevreden over het eindbod dat de werkgevers deden voor hun nieuwe cao. “Daarmee zouden ze er namelijk keihard in koopkracht op achteruitgaan”, stelt Honders, die eveneens meldt dat er ‘later, zo nodig, weer in andere regio’s’ wordt gestaakt.

FWT stelt overigens wel degelijk gereageerd te hebben op het eindbod van de vakbonden, zo meldde onderhandelaar Ron Follon vorige week aan AM. Follon: “We hebben het afgewezen en daarbij ook verwezen naar het eindbod dat we daarvoor gedaan hebben. Op dit moment vinden er acties en stakingen plaats. Maar acties en stakingen brengen de nieuwe cao’s in de metaal en techniek niet dichterbij. De terugkeer naar de cao-tafel wel. Ik roep vakbonden dan ook op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.