‘Stellantis en Italië onderhandelen over industrieakkoord’

Stellantis • Het akkoord hangt volgens Stellantis af van het Italiaanse overheidsbeleid.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Fiat-fabriek in Servië. (Foto: Shutterstock)

Stellantis onderhandelt met de Italiaanse overheid voor een auto-industrieakkoord. De autofabrikant wil de productie in Italië flink opschroeven, en wil dat de Italiaanse overheid investeert in de auto-industrie. Volgende maand volgt een nieuwe onderhandelingsronde. Dat meldt persbureau Reuters.

Stellantis-ceo Carlos Tavares en de Italiaanse Minister van Industrie Adolfo Urso zeiden eerder dit jaar dat ze werkten aan een deal om de jaarlijkse productie van Stellantis in Italië te verhogen tot één miljoen voertuigen, zonder een tijdslijn te noemen om dat doel te behalen.

Stellantis produceerde zowel in 2021 en 2022 minder dan 700 duizend auto’s en bestelwagens in Italië. Fiat Chrysler, dat in 2021 fuseerde met het Franse PSA om Stellantis te creëren, produceerde in 2017 in Italië voor het laatst meer dan één miljoen voertuigen.

Overheidsbeleid

De gesprekken tussen Stellantis, vakbonden, lokale overheden en auto-lobbygroep Anfia worden begin volgende maand hervat. De gesprekken richten zich volgens het Italiaanse ministerie op ‘het versterken van onderzoeks – ontwikkelingsactiviteiten, investeren in innovatieve modellen, het omscholen van werknemers en het helpen van leveranciers van auto-onderdelen om hun productie om te zetten voor nieuwe voertuigen.’

Het akkoord hangt volgens Stellantis ook af van het Italiaanse overheidsbeleid met betrekking tot het uitstellen of annuleren van Euro 7-regelgeving, subsidies voor de verkoop van elektrische voertuigen en de investering in laadinfrastructuur en lagere energiekosten. Een woordvoerder van Stellantis meldt tegenover Reuters dat Stellantis een ‘sterke toewijding’ heeft aan Italië.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.

‘Stellantis en Italië onderhandelen over industrieakkoord’ | Automotive Online

‘Stellantis en Italië onderhandelen over industrieakkoord’

Stellantis • Het akkoord hangt volgens Stellantis af van het Italiaanse overheidsbeleid.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
• Laatste update:
Fiat-fabriek in Servië. (Foto: Shutterstock)

Stellantis onderhandelt met de Italiaanse overheid voor een auto-industrieakkoord. De autofabrikant wil de productie in Italië flink opschroeven, en wil dat de Italiaanse overheid investeert in de auto-industrie. Volgende maand volgt een nieuwe onderhandelingsronde. Dat meldt persbureau Reuters.

Stellantis-ceo Carlos Tavares en de Italiaanse Minister van Industrie Adolfo Urso zeiden eerder dit jaar dat ze werkten aan een deal om de jaarlijkse productie van Stellantis in Italië te verhogen tot één miljoen voertuigen, zonder een tijdslijn te noemen om dat doel te behalen.

Stellantis produceerde zowel in 2021 en 2022 minder dan 700 duizend auto’s en bestelwagens in Italië. Fiat Chrysler, dat in 2021 fuseerde met het Franse PSA om Stellantis te creëren, produceerde in 2017 in Italië voor het laatst meer dan één miljoen voertuigen.

Overheidsbeleid

De gesprekken tussen Stellantis, vakbonden, lokale overheden en auto-lobbygroep Anfia worden begin volgende maand hervat. De gesprekken richten zich volgens het Italiaanse ministerie op ‘het versterken van onderzoeks – ontwikkelingsactiviteiten, investeren in innovatieve modellen, het omscholen van werknemers en het helpen van leveranciers van auto-onderdelen om hun productie om te zetten voor nieuwe voertuigen.’

Het akkoord hangt volgens Stellantis ook af van het Italiaanse overheidsbeleid met betrekking tot het uitstellen of annuleren van Euro 7-regelgeving, subsidies voor de verkoop van elektrische voertuigen en de investering in laadinfrastructuur en lagere energiekosten. Een woordvoerder van Stellantis meldt tegenover Reuters dat Stellantis een ‘sterke toewijding’ heeft aan Italië.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.