Kendrion verkoopt automotive-activiteiten in Europa en VS

Industrie • De afgestoten activiteiten vertegenwoordigen een omzet van 210 miljoen euro.
Redactie Redactie
(Foto: Shutterstock)

De Nederlandse producent van elektromagnetische componenten Kendrion verkoopt zijn automotive-activiteiten in Europa en de VS aan het Amerikaanse Solero Technologies voor 65 miljoen euro.

Dit meldt het ANP naar aanleiding van berichtgeving van Kendrion. Met de verkoop wil de toeleverancier zich naar eigen zeggen richten op de industriële groeimogelijkheden in Europa, de VS en China. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om ‘de balans te versterken en voor investeringen in de industriële activiteiten’.

Kendrion produceert industriële remmen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor bedrijfsmachines, windmolens en robots.

Automotive was de grootste divisie van het bedrijf: zo produceerde het bedrijf elektromagneten voor de auto-industrie. Het gaat dan om elektrische afsluiters, elektromagnetische remmen, geluidssystemen, controle-units en startsolenoides. De afgestoten activiteiten vertegenwoordigen een omzet van 210 miljoen euro, ongeveer 80 procent van de automotive-omzet en zo’n 40 procent van de totale omzet van Kendrion. De Europese Automotive Sound- en Electronics-activiteiten en China Automotive blijven wel bij Kendrion.

Topman Joep van Beurden spreekt van een belangrijke strategische beslissing, waarbij de automotive-activiteiten in Europa en de VS onderdeel worden van een puur automotive-bedrijf en Kendrion zich kan concentreren op de industriële activiteiten. Zo gaat Kendrion de productontwikkelingsmiddelen volledig richten op de industriële segmenten en China. De investeringen in productontwikkeling voor Automotive Sound worden stopgezet.

‘Nette manier’

Volgens Van Beurden blijft Sound nog vijf jaar of langer bij het bedrijf, maar wordt dat onderdeel uiteindelijk ook afgebouwd. Dat heeft volgens hem gevolgen voor veertig tot vijftig software- en elektronica-ingenieurs bij het bedrijf in Duitsland. Volgens Van Beurden wordt met de sociale partners in Duitsland overlegd om deze werknemers op een “nette manier” te laten afvloeien.

Het afgeslankte bedrijf kijkt ook naar verdere kostenbesparingen op andere gebieden. Samen met het stopzetten van de productontwikkeling van Sound levert dit een jaarlijkse kostenbesparing op van circa 8 miljoen euro. De totale eenmalige kosten van de verkoop, het stopzetten van de productontwikkeling van Sound en het terugdringen van de vaste kosten, bedragen zo’n 8 miljoen euro. Die kosten worden grotendeels in de tweede helft van 2024 gemaakt.

Meer lezen over Kendrion

Kendrion verkoopt automotive-activiteiten in Europa en VS | Automotive Online

Kendrion verkoopt automotive-activiteiten in Europa en VS

Industrie • De afgestoten activiteiten vertegenwoordigen een omzet van 210 miljoen euro.
Redactie Redactie
(Foto: Shutterstock)

De Nederlandse producent van elektromagnetische componenten Kendrion verkoopt zijn automotive-activiteiten in Europa en de VS aan het Amerikaanse Solero Technologies voor 65 miljoen euro.

Dit meldt het ANP naar aanleiding van berichtgeving van Kendrion. Met de verkoop wil de toeleverancier zich naar eigen zeggen richten op de industriële groeimogelijkheden in Europa, de VS en China. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt om ‘de balans te versterken en voor investeringen in de industriële activiteiten’.

Kendrion produceert industriële remmen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor bedrijfsmachines, windmolens en robots.

Automotive was de grootste divisie van het bedrijf: zo produceerde het bedrijf elektromagneten voor de auto-industrie. Het gaat dan om elektrische afsluiters, elektromagnetische remmen, geluidssystemen, controle-units en startsolenoides. De afgestoten activiteiten vertegenwoordigen een omzet van 210 miljoen euro, ongeveer 80 procent van de automotive-omzet en zo’n 40 procent van de totale omzet van Kendrion. De Europese Automotive Sound- en Electronics-activiteiten en China Automotive blijven wel bij Kendrion.

Topman Joep van Beurden spreekt van een belangrijke strategische beslissing, waarbij de automotive-activiteiten in Europa en de VS onderdeel worden van een puur automotive-bedrijf en Kendrion zich kan concentreren op de industriële activiteiten. Zo gaat Kendrion de productontwikkelingsmiddelen volledig richten op de industriële segmenten en China. De investeringen in productontwikkeling voor Automotive Sound worden stopgezet.

‘Nette manier’

Volgens Van Beurden blijft Sound nog vijf jaar of langer bij het bedrijf, maar wordt dat onderdeel uiteindelijk ook afgebouwd. Dat heeft volgens hem gevolgen voor veertig tot vijftig software- en elektronica-ingenieurs bij het bedrijf in Duitsland. Volgens Van Beurden wordt met de sociale partners in Duitsland overlegd om deze werknemers op een “nette manier” te laten afvloeien.

Het afgeslankte bedrijf kijkt ook naar verdere kostenbesparingen op andere gebieden. Samen met het stopzetten van de productontwikkeling van Sound levert dit een jaarlijkse kostenbesparing op van circa 8 miljoen euro. De totale eenmalige kosten van de verkoop, het stopzetten van de productontwikkeling van Sound en het terugdringen van de vaste kosten, bedragen zo’n 8 miljoen euro. Die kosten worden grotendeels in de tweede helft van 2024 gemaakt.

Meer lezen over Kendrion