Volvo-designer Peter Horbury overleden

Design • Horbury werkte onder meer voor Volvo en Lotus.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Peter Horbury in 2009, als hoofd design bij Volvo (foto: Volvo Cars)

Auto-ontwerper Peter Horbury is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van een complete generatie Volvo’s, waarmee het beeld van de auto wezenlijk veranderde. De laatste jaren werkte hij voor Lotus aan de nieuwe generatie elektrische Lotus modellen.

Hij overleed terwijl hij aan het werk was in China, waar hij overleg had met collega’s van Lotus, dat in handen is van het Chinese Geely. Horbury begon in de jaren ’70 bij Chrysler, waar hij meewerkte aan het ontwerp van de Simca (later Talbot) Horizon. Na zijn vertrek naar Ford werkte hij mee aan de Sierra. Later ging hij naar Volvo, waar hij onder meer het interieur voor de opvallende, in Nederland gebouwde Volvo 480 ontwierp.

Echte bekendheid kreeg hij als hoofd van de ontwerpafdeling van Volvo. Hij tekende voor een hele generatie Volvo’s, waarmee het design verschoof van ‘doosvormig’ naar rond en gestroomlijnd. Onder zijn verantwoordelijkheid verschenen de S40, V40, C70, S80, S60 en V70. Ook de tweede generatie S60/V70 en S40/V50, de eerste XC90 en de C30 ontstonden met Horbury aan het roer.

Via Volvo kwam hij bij Geely, waar hij naast Lotus ook meewerkte aan de ontwerpen van Lynk & Co en Zeekr.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Volvo-designer Peter Horbury overleden | Automotive Online

Volvo-designer Peter Horbury overleden

Design • Horbury werkte onder meer voor Volvo en Lotus.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Peter Horbury in 2009, als hoofd design bij Volvo (foto: Volvo Cars)

Auto-ontwerper Peter Horbury is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij stond aan de wieg van een complete generatie Volvo’s, waarmee het beeld van de auto wezenlijk veranderde. De laatste jaren werkte hij voor Lotus aan de nieuwe generatie elektrische Lotus modellen.

Hij overleed terwijl hij aan het werk was in China, waar hij overleg had met collega’s van Lotus, dat in handen is van het Chinese Geely. Horbury begon in de jaren ’70 bij Chrysler, waar hij meewerkte aan het ontwerp van de Simca (later Talbot) Horizon. Na zijn vertrek naar Ford werkte hij mee aan de Sierra. Later ging hij naar Volvo, waar hij onder meer het interieur voor de opvallende, in Nederland gebouwde Volvo 480 ontwierp.

Echte bekendheid kreeg hij als hoofd van de ontwerpafdeling van Volvo. Hij tekende voor een hele generatie Volvo’s, waarmee het design verschoof van ‘doosvormig’ naar rond en gestroomlijnd. Onder zijn verantwoordelijkheid verschenen de S40, V40, C70, S80, S60 en V70. Ook de tweede generatie S60/V70 en S40/V50, de eerste XC90 en de C30 ontstonden met Horbury aan het roer.

Via Volvo kwam hij bij Geely, waar hij naast Lotus ook meewerkte aan de ontwerpen van Lynk & Co en Zeekr.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.