Voormalig Nissan-baas Ghosn eist meer dan 1 miljard schadevergoeding

Nissan • Hij gelooft dat het Japanse bedrijf hem ‘diepe schade’ heeft aangebracht.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Carlos Ghosn bij een presentatie in New York, 2015 (Foto: Shutterstock)

Carlos Ghosn, het voormalige hoofd van Nissan Motor Co., klaagt de Japanse autofabrikant en betrokken personen aan voor het afzetten van hem in 2018 en het regelen van zijn arrestatie wegens vermeend financieel wangedrag. Hij wil een bedrag van meer dan 1 miljard dollar voor de ‘diepe schade’ aan zijn financiën en reputatie. Dit meldt ANP.

De voormalige auto-executive diende zijn claims in bij de openbare aanklager het Hof van Cassatie in Libanon. Sinds zijn dramatische ontsnapping in 2019, waarin hij in een kist uit Japan vluchtte om zijn proces te ontlopen, woont hij in Libanon.

Hij werd in 2018 door Japanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van fraude bij Nissan. Ghosn zou het bedrijfsgeld voor zijn privédoeleinden hebben gebruikt. Dit ontkent hij nog altijd. Ook meende hij dat hij geen eerlijk proces in Japan zou krijgen.

Het bedrag

De oude Nissan topman claimt 588 miljoen dollar aan schadevergoeding en kosten. Daarnaast eist hij 500 miljoen dollar aan strafmaatregelen tegen Nissan en niet nader genoemde individuen die bij de zaak tegen hem betrokken zijn.

Ghosn werd in 1999 door Renault naar Japan gestuurd om Nissan te redden. Het Japanse bedrijf was noodlijdend, en kreeg een een forse geldinjectie van het Franse bedrijf waarmee het bedrijf een alliantie heeft. Van deze alliantie werd Ghosn later topman. In Libanon uitte Ghosn nog geregeld kritiek op de huidige koers van Renault en Nissan.

De hoorzitting staat gepland voor september. Autoriteiten in Libanon kunnen hun Japanse tegenhangers om medewerking vragen om de beweringen van Ghosn te onderzoeken.

Het is nog onduidelijk of Japan wil samenwerken. Vorig jaar werd Ghosn zijn rechterhand vrijgelaten uit Japan.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Voormalig Nissan-baas Ghosn eist meer dan 1 miljard schadevergoeding | Automotive Online

Voormalig Nissan-baas Ghosn eist meer dan 1 miljard schadevergoeding

Nissan • Hij gelooft dat het Japanse bedrijf hem ‘diepe schade’ heeft aangebracht.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Carlos Ghosn bij een presentatie in New York, 2015 (Foto: Shutterstock)

Carlos Ghosn, het voormalige hoofd van Nissan Motor Co., klaagt de Japanse autofabrikant en betrokken personen aan voor het afzetten van hem in 2018 en het regelen van zijn arrestatie wegens vermeend financieel wangedrag. Hij wil een bedrag van meer dan 1 miljard dollar voor de ‘diepe schade’ aan zijn financiën en reputatie. Dit meldt ANP.

De voormalige auto-executive diende zijn claims in bij de openbare aanklager het Hof van Cassatie in Libanon. Sinds zijn dramatische ontsnapping in 2019, waarin hij in een kist uit Japan vluchtte om zijn proces te ontlopen, woont hij in Libanon.

Hij werd in 2018 door Japanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van fraude bij Nissan. Ghosn zou het bedrijfsgeld voor zijn privédoeleinden hebben gebruikt. Dit ontkent hij nog altijd. Ook meende hij dat hij geen eerlijk proces in Japan zou krijgen.

Het bedrag

De oude Nissan topman claimt 588 miljoen dollar aan schadevergoeding en kosten. Daarnaast eist hij 500 miljoen dollar aan strafmaatregelen tegen Nissan en niet nader genoemde individuen die bij de zaak tegen hem betrokken zijn.

Ghosn werd in 1999 door Renault naar Japan gestuurd om Nissan te redden. Het Japanse bedrijf was noodlijdend, en kreeg een een forse geldinjectie van het Franse bedrijf waarmee het bedrijf een alliantie heeft. Van deze alliantie werd Ghosn later topman. In Libanon uitte Ghosn nog geregeld kritiek op de huidige koers van Renault en Nissan.

De hoorzitting staat gepland voor september. Autoriteiten in Libanon kunnen hun Japanse tegenhangers om medewerking vragen om de beweringen van Ghosn te onderzoeken.

Het is nog onduidelijk of Japan wil samenwerken. Vorig jaar werd Ghosn zijn rechterhand vrijgelaten uit Japan.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.