‘Klantgegevens Nio gestolen in cyberaanval’

Nienke Eusterbrock Nienke Eusterbrock
hack shutterstock 2022
De autobouwer weigerde in te gaan op de eisen van de afpersers. (foto: Shutterstock)

De Chinese fabrikant Nio is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Afpersers eisen nu 2,25 miljoen dollar, uit te betalen in Bitcoin. Als dit niet betaald wordt kunnen honderdduizenden klantgegevens openbaar worden gemaakt.

In een verklaring, die aanvankelijk voor de Chinese binnenlandse markt werd vrijgegeven, zegt Nio dat het op 11 december een bericht van de onbekende hackersgroep heeft ontvangen met de eis voor losgeld. Dit meldt Automobilwoche na het inzien van de verklaring.

De autobouwer weigerde echter in te gaan op de eisen van de afpersers en bracht de autoriteiten in China onmiddellijk op de hoogte. In eigen onderzoek kwam het bedrijf er ook achter dat voornamelijk klant- en gebruiksgegevens van Nio-voertuigen op de Chinese markt tot augustus 2021 in handen van de afpersers zijn gevallen. Dit zou ook creditcardgegevens van klanten omvatten.

Het is nog onduidelijk hoe de gegevens precies zijn gestolen. Het incident wordt nog onderzocht, kondigde de fabrikant aan. “Nio aanvaardt de verantwoordelijkheid voor het verlies van gegevens en doet er alles aan om haar gebruikers te ondersteunen”, aldus Nio in de verklaring.

Reeks cyberaanvallen

Volgens de verklaring is de informatie van Europese klanten niet buitgemaakt bij de aanval. Sinds eind vorig jaar zijn de modellen EL7 en ET7 in Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken te bestellen. De aanval op Nio maakt deel uit van een reeks cyberaanvallen op bedrijven in de auto-industrie. Momenteel houdt de afpersing van Continental zelfs de Amerikaanse FBI bezig.