Nio ontvangt kapitaalinjectie uit Abu Dhabi

Nio • De investering komt op het moment dat Nio zijn verkoopdoelen niet haalt.
Sander Van Vliet Sander Van Vliet
Batterijwisselstation Nio. (Foto: Nio)

Nio ontvangt een kapitaalinjectie van het financieringsfonds CYVN van ongeveer 2 miljard dollar. Dat maakt Nio bekend in een persbericht.

Na afronding van de transactie bezit CYVN een belang van 20,1 procent in Nio. Het investeringsfonds krijgt ook het recht om twee directeuren voor te dragen voor het raad van bestuur van Nio.

Eerder investeerde het door Abu Dhabi gesteunde CYVN ook al ongeveer 675 miljoen euro in Nio. “Deze transactie toont ons vertrouwen in de unieke positie en concurrentiekracht van Nio in de wereldwijde markt voor slimme EV’s”, zegt Jassem Al Zaabi, voorzitter van CYVN.

Tegenvallende resultaten

Nio stelde als doel om in de eerste 11 maanden van dit jaar 250 duizend auto’s te verschepen. In realiteit leverde Nio in dit jaar 142 duizend auto’s af. Het bedrijf heeft onlangs 10 procent van het personeel geschrapt als gevolg van de tegenvallende resultaten als gevolg van onder andere de prijsoorlog die Tesla heeft ontketend.

Nio krijgt in de AM-powerranking van nieuwe toetreders een ‘redelijke’ slagingskans toebedeeld door de redactie. Het vertrouwen onder dealers is groot, maar het merk gaat gebukt onder de prijsverlagingen van Tesla. Bekijk hier het volledige overzicht van nieuwe toetreders. 

Van de vele nieuwe Chinese EV-merken werd Nio lange tijd beschouwd als een van de grootste kanshebbers op succes. Nio blijft echter achter bij de verkoopdoelstellingen en blijft verliezen boeken.

Omzet en verlies

In het derde kwartaal van 2023 leverde Nio 55.432 auto’s af, een toename van 76 procent vergeleken met de het derde kwartaal van 2022. Ondanks de toegenomen omzet, nam het verlies in het derde kwartaal dit jaar met 10,8 procent toe vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het verlies in het derde kwartaal van 2023 komt uit op 571,2 miljoen euro.

Beluister hieronder de Mobtalk-Podcast (of in uw favoriete podcast-speler) met Ruben Keuter, managing director van Nio Nederland. Hij is ook te beluisteren met beeld op YouTube.

Doet de widget het niet? Klik hier.

Geplaatst in rubriek:
Sander Van Vliet
Sander Van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.