FNV Metaal en CNV gaan staken voor hoger loon

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan staken. (Foto: Shutterstock)

Op 28 juni aanstaande gaan leden van FNV Metaal en CNV Vakmensen voor 24 uur staken, zo melden de vakbonden vandaag. De werkgevers uit de Kleinmetaal en de vakbonden zijn het niet eens geworden over de cao Metaal en Techniek. Het ultimatum volgde nadat het eindbod van de werkgevers werd afgewezen door FNV en CNV.

Afgelopen maandag 17 juni verliep het ultimatum aan de werkgevers. De eisen van de vakbonden zijn: 5 procent loonsverhoging, het Generatiepact voor een goed personeelsverloop (dit was ook een breekpunt), afschaffing van jeugdschalen en concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid. Ook de beschikbaarheid van de VPL-premie (premie voor vroegpensioen en levensloop) bij pensioenregelingen is een eis van de vakbonden.

Fatsoenlijk

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Hogere lonen komen er niet vanzelf. Opnieuw moeten we staken voor fatsoenlijke loonsverhogingen in de metaal. De werkgevers in de metaal en techniek hebben een grote kans laten lopen door niet op het ultimatum in te gaan. Daarom moeten de metaalwerkers helaas toch weer de straat op. Voor een goed loon, een generatiepact om het werk vol te houden en voor een aantrekkelijke sector.”

De cao Metaal & Techniek geldt voor ruim 300 duizend medewerkers, onder andere uit de carrosserie/schadeherstelbranche, installatiebranche, isolatie, metaalbewerking en goud- en zilvernijverheid.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.

FNV Metaal en CNV gaan staken voor hoger loon | Automotive Online

FNV Metaal en CNV gaan staken voor hoger loon

Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
FNV Metaal en CNV Vakmensen gaan staken. (Foto: Shutterstock)

Op 28 juni aanstaande gaan leden van FNV Metaal en CNV Vakmensen voor 24 uur staken, zo melden de vakbonden vandaag. De werkgevers uit de Kleinmetaal en de vakbonden zijn het niet eens geworden over de cao Metaal en Techniek. Het ultimatum volgde nadat het eindbod van de werkgevers werd afgewezen door FNV en CNV.

Afgelopen maandag 17 juni verliep het ultimatum aan de werkgevers. De eisen van de vakbonden zijn: 5 procent loonsverhoging, het Generatiepact voor een goed personeelsverloop (dit was ook een breekpunt), afschaffing van jeugdschalen en concrete maatregelen voor duurzame inzetbaarheid. Ook de beschikbaarheid van de VPL-premie (premie voor vroegpensioen en levensloop) bij pensioenregelingen is een eis van de vakbonden.

Fatsoenlijk

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: “Hogere lonen komen er niet vanzelf. Opnieuw moeten we staken voor fatsoenlijke loonsverhogingen in de metaal. De werkgevers in de metaal en techniek hebben een grote kans laten lopen door niet op het ultimatum in te gaan. Daarom moeten de metaalwerkers helaas toch weer de straat op. Voor een goed loon, een generatiepact om het werk vol te houden en voor een aantrekkelijke sector.”

De cao Metaal & Techniek geldt voor ruim 300 duizend medewerkers, onder andere uit de carrosserie/schadeherstelbranche, installatiebranche, isolatie, metaalbewerking en goud- en zilvernijverheid.

Geplaatst in rubriek:
Foppe Lycklama à Nijeholt
Foppe Lycklama à Nijeholt

Foppe (’81) is dit jaar (2019) begonnen bij Automotive. Hij houdt zich als redacteur onder andere bezig met telematica en bedrijfseconomische dossiers die aansluiten op de auto- en mobiliteitsbranche. Ook volgt hij politieke ontwikkelingen (hij is politicoloog) op de voet.